Ne uităm înapoi degeaba

Ne uităm înapoi degeaba

Fără nicio introducere, astăzi ţin să vă iau cât mai direct. Subiectul este sila mea faţă de un Arad terminat, plin de raşi în cap şi snobi, lipsit de spirit critic şi de oportunităţi. Între timp, majoritatea celor care au terminat o facultate se orientează bine şi aleg Timişoara, Clujul sau Sibiul. Sau pleacă naibii din ţara patrioţilor şi a bisericilor.

Timişoara este de vreo şapte ori peste Arad, iar în ultima vreme orice calcul este în van, suntem un oraş îmbătrânit şi neinteresant, de care sper să scap cât mai rapid. Dacă aş fi avut posibilităţi, m-aş fi mutat de mult.

Vorbim, aşadar, despre festivaluri  care mai de care (Festivalul de arte performative FAPT, Art Encounters, Simultan, Plai), concerte, lucruri care se întâmplă în aer liber, baruri peste baruri (cei de la Scârţ, Tam Tam, Daos, Cuibul de Arte, Bruiaj, Manufactură, Aether, Papillon, Căpiţe, etc, etc, etc.), evenimente extrem de bine puse la punct, centre universitare, iar în Arad pur şi simplu te sufoci. Nu mă-nţelegeţi greşit, întotdeauna am apreciat oraşul din punct de vedere urbanistic, fiind net superior multor oraşe din ţară mai ales datorită potenţialului său (faleza Mureşului, cetatea, ştrandul, Lacul Ghioroc, Pădurea Ceala, etc.)

În rest vorbim numai despre faliment (spaţiile de închiriat şi 50% din toate vitrinele bulevardului o dovedesc), orgolii şi încuiaţi. De corupţie nici nu mai zic (presa-i zero, da` zero!). Au mai rămas birourile, fabricile şi atât. FinProm, Cicor, Takata, Yazaki, Porta Doors şi Leoni, în asta se sprijină economia sătucului nostru mult iubit. Singurul lucru care merge bine de când mă ştiu este desigur, Teatrul de Marionete, care de când a fost preluat de Costea (faraoane, faraoane!) e lăsat să moară cu zile (şi s-au luat toate măsurile legale pentru asta).

Prefer să stau în Timişoara şi să mătur străzile, ceva nu se poate să nu găsesc, şi oricât de crunt ar fi, nu e ca aici, suntem nişte înapoiaţi plini de emoţionalisme, frustrări şi lipsiţi de orice fel de nuanţă. Mi-e groază de anul 2016, care va veni cu noul mandat (deja pecetluit) al lui Falcă (sau Mr. Indestructible).

Eu nu trăiesc ca să supravieţuiesc, asta face toată lumea. Am încercat peste tot, mi-am dat toată silinţa şi m-am obosit degeaba, pentru nimeni şi nimic. Lumea a plecat între timp, nu mai am niciun prieten, mai nou dau numai peste muppets şi pseudointelectuali de calibru. Ca norocul, am ţinut legătura de-a lungul anilor cu prietenii mei timişoreni, cu foştii colegi şi cu restul arădenilor care s-au mutat în Timişoara.

Mi se rupe de ziua de mâine, e problema altora dacă preferă să creadă într-o iluzie prostească fără nicio acoperire reală. Tomorrow never comes, you know…

Şi-n fine, în câţiva ani vor pleca absolut toţi. Deja suntem 155.000 din 170.000 câţi am fost. Cel mai bun prieten al meu are 65 de ani, mai e ceva de zis?

90% dintre arădenii înstăriţi nu pot fi educaţi, restul sunt poveşti. Suntem un oraş muncitoresc plin de nepăsare. Nici măcar nu mai suntem un centru comercial, am ajuns şi pe drept şi pe nedrept ciuca vestului.

Fabricăm pe bandă rulantă piese pentru alţii şi circulăm cu tramvaiele noastre Imperio, din care putem admira cel mai bine ruinele de pe centru, în vreme ce sponsorii principali ai Zilelor Aradului au fost anul acesta Selgros, Billa sau Metro. Ştrandul, Flexul, Nervul şi Joy`s-ul (cu Teatrul Hirschl cu tot) sunt la pământ literalmente, mai rezistă doar cei de la KF, Teatrul Clasic şi Fabrica TEBA. Ne uităm înapoi degeaba. Încă un pic şi ne batem cu Bradul.

15 Raspunsuri

 1. adi says:

  Tu esti un frustrat Iulian ,poti sa te muti incepand de la prima ora si sa ne lasi pe noi aici in satul nostru unde ne place .Distractie la festivalurile oltenesti din Timisoara

  Ps. NU UITA SA TE INSCRII LA CONCURSUL DE MANCAT PRAZ !

 2. adi says:

  te plangi ca o femeie ca nu ai prieteni,nici nu o sa aiba vreodata un ratat frustrat ca tine prieteni,asa ca jet din Arad ! nici nu ai curaj sa aprobi commentu ,asta ca sa vezi ce femeie esti.+ Ca nu o sa supravietuiesti in alt oras obisnuit sa stai cu mamica, o sa ramai la mama acasa pana mori si o sa fii toata viata ta un ratat fara prieteni punct.

 3. iuli says:

  nu râd, peste tot se fac sacrificii, și eu am ales întotdeauna calea de mijloc. nu sunt un pretențios de felul meu, cu mențiunea că văd și simt când cel care face ceva o face pe bune. nu sunt perfect, nimeni nu e, însă când puntea dintre generații lipsește cu desăvârșire ( având lângă tine mereu aceiași oameni – care o tulesc instant atunci când li se oferă ocazia), începi să faci compromisuri. întotdeauna am apreciat Nervul pentru eventuri gen Ada Milea, Fără Zahăr ș.a. de genul; la fel și pentru sonorizare. apoi sunt de acord că anumite lucruri pur și simplu nu țin de tine, atâta timp cât autoritățile locale îți taie craca din start. am apreciat și ideea de-a vedea un meci de Cupă Mondială pe o terasă amplasată chiar lângă mal. mai bine de-atât nu se putea. plopii din față sunt foarte frumoși și cel mai plăcut e să vezi bicicliști și oameni pe role cum trec pe lângă tine. așa, acuma trecem la partea a doua, și anume, eu ca om în primul rând și după aia ca artist (mai bine nu zic de care) mă simt ca dracu` și fără nicio perspectivă în Arad. nu a fost dată să mă feresc de ceea ce am simțit, nu-s un încuiat, nu sunt (neapărat) cum scriu, nu sunt profilul meu de Facebook sau greșelile pe care le-am făcut în trecut, viața e și cu bune și cu rele, dar dacă nu scriu fără zahăr și eu, atunci ce rost mai are să mă pun la tastatură? și nu țin să dau o replică sau să am ultimul cuvânt (deci să nu mă-nțelegeți greșit, nu desființez pe nimeni), pentru că orice dialog presupune două bule. suntem prea puțini cei care-am rămas, îmi pare rău c-o zic, în primul rând pentru mine, pentru că mereu mi-am văzut de drum fără să mă uit peste gard sau înapoi. pe de altă parte, trebuie să profiți de orice ocazie și să te bucuri în primul rând de ceea ce ai, fără să ai eu știu ce așteptări. lucrurile mărunte (adică și un salut prietenos) contează cel mai mult. ei bine, tocmai astea lipsesc cu desăvârșire în ultima vreme, suntem un oraș în care se face multă gălăgie pentru te miri ce nimicuri și din păcate, din asta nu prea văd o cale de ieșire.

 4. iuli says:

  n-am nevoie să supraviețuiesc sau de oameni ca tine prin preajmă, e suficient haos în lume. și nu eu aprob ce se publică și ce nu. în plus, comentariile, atâta vreme cât editorul s-a decis să nu mai apară injurii pe site, vor fi editate. dreptul la replică nu înseamnă să dai cu ciomagul.

  cu cât ești mai ofensat, cu atât vei fi mai ușor de manipulat. iar cei care se manifestă ca atare, de obicei se simt cu musca pe căciulă. cam despre asta era vorba și în articol; nu e cazul meu, dar mersi că mi-ai amintit încă o dată de aprecierea pe care mi-o oferă arădenii-n general.

  te deranjează că orice om cu un dram de suflet se cară naibii din orașul ăsta? asta e, tocmai de aia îmi doresc s-o tulesc.

 5. Andreea says:

  De ce ai scrie un articol in care sa te plangi ca nu ai baruri unde sa mergi sa-ti pierzi timpul?
  “Dacă aş fi avut posibilităţi, m-aş fi mutat de mult.”
  Posibilitatile ti le faci tu, nu prietenii, nu magazinele si barurile de pe bulevard. Iti sugerez sa lasi toate astea deoparte si sa te concentrezi mai mult pe tine, depaft doar pe tine si atat.

 6. Iulian Leonard says:

  dar de ce să nu-mi pierd timpul?

 7. high says:

  Hai sa nu fim penibili si te rog sa nu-ti descarci frustrarile pe locuitorii aradului.Daca chiar nu iti place cel mai bine este sa pleci dar cu demnitate si cu gura inchisa ,nu ca o baba care lasa scandal in urma ei.De ce atata drama ,suntem in telenovele?Esti liber sa te muti unde vrei..

 8. iulian leonard says:

  high, care locuitori?

  • Alin says:

   Iulian Leonard, incearca sa captezi esentialul din ceea ce ti se raspunde si sa nu pui intrebari aiurea…Ideea e simpla : nu-ti convine ceva, schimba..nu-ti place , fa din locul ala ceva mai placut sau muta-te…

   In rest e un articol plin de malitiozitate.

  • high says:

   da men ca Aradul nu are locuitori ! Felicitari ! numa Timisoara si Cluj are,Bravo ! ,esti un hipster ipocrit si frustrat !

 9. daniel says:

  Mai Iulian ,poti sa fii tu cat de om bun esti dar daca numa te plangi si nu faci nimic normal ca universul lucreaza impotriva ta.Fericirea o gasesti in lucruri simple nu in stat in birturi ,pana cand sa te tot vad rupt de beat prin KF sau prin joys si dupa te mai plangi ca nu esti fericit.Viata inseamna mult mai mult decat betie si talante de oratorie si mimatul la chitara sa fim seriosi …..

 10. iuli says:

  1. fără măi

  2. fals, eu nu mă duc prea des prin birturi, iar prietenii mei (inclusiv a mea) știu asta, având în vedere sutele de dăți în care i-am tot refuzat. apoi, eu beau destul de rar, și în fond, în dățile când am făcut-o, pe corpul meu am experimentat, nu pe al altuia. în fond, nimeni nu e bun sau rău.

  3. de unde știi tu că nu fac nimic? ai stat cu mine în apartament? am fost cumva la aceeași facultă?

  4. ba să nu fim serioși!

 11. iuli says:

  high, numai Timișoara și Cluj AU. mai vezi de gramatică…