Mr. Business – Episode One

105809920_891602224584905_1087848235851240620_n

Trupa de Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc”
Scenariul și regia: Radu Dinulescu
Scenografia: Patrice Seiler
Muzica: Armand Richelet Kleinberg
Distribuția: Nuți Dorobanțu, Sorin Dorobanțu

Să începem cu domnul Nostoc – un omuleț de nădejde care naufragiază pe o planetă poluată complet. Uzinele îi aparțin domnului Business și lasă în urmă numai deșeuri. Nostoc ar vrea să se stabilească aici pentru creerea unui spațiu călduros și viu. Umanul e tot ce îl interesează, însă este ajutat și de niște roboței. Astfel, lupta sa cu domnul Business îi întoarce lumea pe dos.

Nostoc și Philomene

Semaforul, felinarul și zgârie-norii, toate reprezintă un decor diform și elaborat. Pe ici-colo se văd și câteva case cu obloanele deschise; de altfel, fiecare obiect (păpușile, recuzita) e lucrat cu o migală deosebită.

Urmează hârtiile turnate peste oraș și batista mizerabilă pe post de gunoaie. Actorii le suflă și „le ia vântu`” în lumea grăbită a concitadinilor. Aici apar: claxoanele, stresul, bușirile, cearta și avioanele cu un zgomot asurzitor. Tramvaiul ticsit ne relevă ideea că munca nu așteaptă după absolut nimeni. Pe deasupra, clinchetul său reușește să străbată întreg orășelul.

Domnul Nostoc e singurul care observă toate aceste nereguli (și parcă nu-i vine să creadă). În schimb, fetelor le-acordă flori și le sărută-n aer. Mai departe, se suie într-un zgârie-nori și ajunge la birou. Aici orice lucru e urgent și e strict legat de job.

Domnișoara Philomene îi spune c-a întârziat și primește drept ofrandă o pasăre măiastră. Iată cât de mult contează să fii empatic și respectuos.

Furia toxică a șefului

Intră-n scenă domnul Business, alias boss-ul umflat și plin de sine al celor doi îndrăgostiți. Evident, nu prea glumește, întrucât tot timpul din lume pentru el înseamnă bani. Pe scurt, îi place să-i chinuie pe alții în scopul câștigurilor proprii. Adică îi ceartă când nu lucrează și-i crede proprietatea sa.

Nostoc al nostru îi oferă un porc care-l pupă și guiță cât e ziua de mare. În rest, e politicos cu oricine de pe stradă, chiar și cu cei agitați (alias nervoși și sleiți de putere).

Noaptea se aprind stelele și luminile blocurilor, în vreme ce semaforul merge ca de obicei. Locuitorii adorm, dar aud gălăgie și se trezesc terifiați. În schimb, lucrând la elixirul vieții, Nostoc e treaz de când se știe.

În laborator folosește săpun și alte „poțiuni-miracol”. Așadar, avem pahare Berzelius și Erlenmeyer, experimente eșuate și o explozie.

Un paradis nemaivăzut

Nostoc are dureri de cap și-i dispare pălăria. Uneltele-s pierdute, dar poate pluti și ajunge pe-o planetă denumită Saturluna. Aici mirosul e oribil și totul arată ca o pubelă. Capetele de păpuși se alătură gunoaielor, iar Nostoc își face casă taman dintr-un dovleac. Urmează grădina cu flori pentru doamna Philomene și un cactus impozant dedicat lui Business. Pe scurt, cabana sa ajunge reperul întregii galaxii.

Iată, omulețul nostru e inventiv, descurcăreț, răbdător și perspicace. Lângă moara sa găsește un roboțel avariat (și se pune să-l repare). Alți doi se plimbă pe roți și-l țintesc cu lasere, iar celălalt încearcă să facă gimnastică. Pensulele vorbitoare apar și ele în cadru, aruncate aici de domnul Business cu un tun intergalactic. Astfel, toți de pe noua planetă erau mult prea visători (adică nu munceau suficient). Deci, acum e momentul creerii unei comunități de durată.

106104799_188968932527189_3946996991947611279_n

Daunele capitalismului

Înapoi pe Pământ nu mai merge nimic, în timp ce businessman-ul e călare pe fabrici. Nesătul, acesta ar vrea să acapareze întreg Universul. În plus, pe oameni îi transformă în roboți, transportându-i ulterior pe Planeta Gunoaielor. Astfel, vor ajunge să lucreze zi și noapte ca niște sclavi. Vor fi supuși și fără suflet, but theyll be good for business.

Râsul e socotit inutil și te trimite la pubelă. Tot ce contează e profitul și maximizarea sa.

Pe zâmbărețul dat afară Nostoc îl primește cu brațele deschise (și-i dă să îngrijească grădina). Așadar, acum e paznic și împrăștie semințe.

Micuța Philomene aterizează și ea pe Saturluna. Se pare că mitocănia lui Business a gonit-o definitiv. În schimb, comunitatea o adoptă și devine horticultoare.

Livada-ncepe să dea flori și totul înverzește, însă apare domnul Business, afaceristul grăsan strecurat printre stele.

Ultima luptă nu e o luptă

CEO-ul ajunge să stăpânească-ntreg Pământul, dar e huiduit din public. La rândul lor, mugurii crapă și parfumurile amețitoare îi frâng acestuia orice ambiție. Din perspectiva sa, lucrurile au luat o turnură total greșită (și-și retrage armata pe loc).

Așadar, visarea pe Terra e repusă-n drepturi, iar roboții au devenit muzicieni profesioniști. Cam asta a fost cu Planeta Pubelă. În formatul său integral, mai jos aveți și dilogia „Nostoc”.

P.S: Nu uitați de igienă și aveți grijă de voi.

Primul episod integral aici.

Iată și episodul doi („Domnul Nostoc și cabana cu cărți”):

GALERIE FOTO AICI

Comments are closed.