Cărți, fabrici și uzine

44902161_1142046292627888_1179298041232883712_n

Asociația Artstudio-Mh prezintă spectacolul 3D „Domnul Nostoc și cabana cu cărți”
După Patrice Seiler
Regia: Radu Dinulescu
Muzică și imagine: Armand Richelet Kleinberg
Distribuția: Lenuța Dorobanțu și Sorin Dorobanțu
Proiect co-finanțat de AFCN
Parteneri: Asociația „Teatrul pe roți” și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”

Piesa „Domnul Nostoc și cabana cu cărți” continuă „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” cu un nou episod, îmbunătățit de data aceasta prin caracterul său experimental și interactiv. Cu toate că încă nu este finisat, spectacolul a fost un bun prilej de bucurie pentru micuții arădeni sosiți la Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad (Secția împrumut copii).

De la-nceput se trec în revistă fabricile și uzinele care ne murdăresc râurile și ne poluează mediul. Cel mai bine ele-ar trebui demontate, reciclate și transformate-n altceva. Să ne imaginăm, așadar, niște blocuri pline de culoare în locul celor gri și triste, alcătuind un oraș al surprizelor, unde coșurile caselor răspândesc petale de flori. Inhabitanții săi ar fi domnul Nostoc și domnișoara Filomene, cu aventurile lor pe planeta Saturluna, ambii fiind cosmonauți.

Pe această planetă în toate culorile curcubeului, cei doi au sădit o sămânță misterioasă care-a dat naștere unui număr mare de cărți. La fel ca și ei, restul cetățenilor se trag tot din obiecte reciclabile sau refolosite.

Va trebui să-nvățăm să citim și să facem cultură, respectiv clătite. Prin urmare, ne trebuie niște făină, ouă, un pic de zahăr și nu în ultimul rând, lapte. La rândul lor, cărțile se pot atinge, mirosi, pot fi greu de înțeles sau pur și simplu se pot răsfoi anapoda.

Intrăm acum în Cărțotecă sau mai pe înțeles, în cabana pentru cărți, unde „locuiesc” volumele lui Pierre Cărțotecarul. Urmează Cartierul Șoșonarilor (de la șoșoni) – unde-și duce zilele domnul Ziceda – „calitățile” sale fiind cele de morocănos, mofturos, ofticos și supărăcios.

44832311_505933959921558_4911816297257369600_n

Acesta nu suportă cărțile nesistematizate și nenumerotate, realmente percepându-le ca pe-o avalanșă. Preferă numerele în locul culorilor și cărțile culese ca și căpșunile în locul cărților de joc. Astfel, exemplarele vor fi sortate în funcție de formă, culoare, simț și conținut.

Intră-n scenă și dragonul care scuipă foc, dar este răpus pe loc de bunătatea, altruismul și dragostea celorlalți. La final e transformat într-un simbol al orașului, care acum oferă căldură și lumină pentru toată lumea.

În încheiere, domnul Nostoc și domnișoara Filomene ne reamintesc cât de importantă este lectura, pentru că, nu-i așa, un copil care citește va fi un adult care gândește, adică un om în toată firea.

Următoarea reprezentație a Trupei de Marionete din cadrul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad va avea loc pe data de 28 octombrie, de la ora 11:00 dimineața. Biletul unui spectacol este de 5 RON (copii), 10 RON (pensionari/studenți) și 20 RON (adulți). Mergeți la spectacol, merită!

P.S: Iată și programul Trupei de Marionete pentru luna noiembrie a acestui an:

– Duminică, 4 noiembrie, ora 11:00 – „Hansel și Gretel”
– Duminică, 11 noiembrie, ora 11:00 – „D-nul Goe și Vizita”
– Duminică, 18 noiembrie, ora 11:00 – „Zâna lacului”
– Duminică, 25 noiembrie, ora 11:00 – „Dumbrava minunată”

Pentru galerie foto completă, intrați aici:
https://walktheline3203.blogspot.com/2018/10/galerie-foto-domnul-nostoc-si-cabana-de.html

Un Raspuns

  1. […] Iată și episodul doi: („Domnul Nostoc și cabana cu cărți”) […]