Cu porcul la palat

45002218_694728187592807_1347900792073355264_n

Trupa de marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Povestea porcului” 
Scenariul: Cristian Mitescu – după povestea lui Ion Creangă 
Scenografia: Eugenia Tărășescu-Jianu
Distribuția: Cristian Bordaș, Adina Doba, Sorin Dorobanțu, Izabela Moș, Oana Rogojină
Regia artistică: Cristian Mitescu
Muzica: Dan Bălan

E sărbătoare și lumea încinge o horă cum nu s-a mai văzut, scutită fiind de cules și semănat. Când sunt trimiși din nou la treabă, tinerilor le arde tot de jucat.

Intră-n scenă baba și moșneagul îmbrăcați în straie populare dintre cele mai alese. Cei doi oftează la gândul că n-au avut norocul să aibă odrasle de-ale lor. Astfel, baba-i cere moșului să-i aducă un fecior de unde știe el.

După ce îl căsăpește bine cu mătura prin încăpere, bătrâna se întoarce la treburile din odaie, iar bărbatul îi aduce în cele din urmă un porc. Chiar dacă acesta guiță și se zbenguie de parcă s-ar muta pământul, femeia îl adoptă și se laudă cu el prin sat. La rândul său, moșneagul se duce la târg să-i ia făpturii de mâncare.

Acolo află că-mpăratul își oferă fiica și jumătate din regat oricărui voinic capabil să-i ridice un pod de aur până-n zori. La auzul veștii, porcul e primul care se încumetă și spre surprinderea celor din jur, începe să grăiască. Totuși, în cazul în care va eșua, unde-i sunt copitele, acolo îi va sta și capul. 

După reușită, porcul își primește răsplata și se-nsoară cu prințesa. În schimb, cei de la palat, când au văzut minunea, n-au mai făcut nuntă – de frică. Acesta nu-i lucru curat, își spuneau în sinea lor.

Partea a doua

Deși maică-sa o compătimește, fata de-mpărat e fericită în noul său bordei. Mai mult, într-o zi află că porcul e de fapt un prinț blestemat de-o vrăjitoare (ziua-i fiară, noaptea-i Făt-Frumos) și se hotărăște să-i arunce pielea-n foc.

Soba duduie și pielea i se face scrum, dar prințul e aruncat acum în puterea vrăjitoarei, așa că fătuca merge să-l salveze într-un loc ferit de ochii pământeanului de rând. Aici o întâlnește pe Zâna Florilor, de la care primește o furcă de aur (unealta toarce singură), iar Zâna Codrilor îi oferă o cloșcă (puii ei sunt tot de aur).

Între timp, zgripțuroaica îl adoarme pe fecior, plănuind să îl mărite cu una dintre fetele sale. Are trei progenituri, toate bune de măritiș. Cât despre cotoroanță, e vestită în întreg ținutul. Apare în ziare, reviste, la radio, știe limbi străine, are cont de Facebook, e o clarvăzătoare în toată regula și-o afaceristă. Însă ce nu știe ea este că prințesa a ajuns deja la surorile hâde, ademenindu-le cu aurul dobândit de la zâne. Acestea primesc șpaga și-o lasă să pătrundă în camera feciorului. Ca atare, șmecheria era ca ele să numere până la zece și s-o scoată apoi afară… dar au pierdut numărătoarea. În consecință, vraja e ruptă și soții se întorc acasă.

Până la urmă vine și nunta de la palat, iar baba e în sfârșit fericită pe deplin cu prințul.

Povestea a mers din sat în sat și am spus povestea așa.

P.S: Iată și programul Trupei de Marionete pentru luna noiembrie a acestui an:

– Duminică, 4 noiembrie, ora 11:00 – „Hansel și Gretel”
– Duminică, 11 noiembrie, ora 11:00 – „D-nul Goe și Vizita”
– Duminică, 18 noiembrie, ora 11:00 – „Zâna lacului”
– Duminică, 25 noiembrie, ora 11:00 – „Dumbrava minunată”

Bilete: 5 RON (copii), 10 RON (pensionari/studenți), 20 RON (adulți).

Program casierie: Duminică (9:00 – 11:00)

Adresa: Str. Episcopiei, Nr. 15, Arad

Haideți la teatru, merită!

Cu porcul la palat - final

Comments are closed.