KINEMADADA

dadada coperta

Putem începe așa: Una dintre cele mai relevante  mișcări artistice din țară este Kinema Ikon-ul din Arad, activ atât în oraș cât și peste tot în România încă din anul 1970.

Vorbim aici despre cea mai veche grupare de avangardă din Vest (și nu numai), reușind să meargă pe același drum vreme de peste 45 de ani și continuând să învăluie lunar fiecare eveniment într-un mister desăvârșit.

La fel, aceștia sunt destul de cunoscuți și în afara țării, fiind foarte apreciați de criticii din Anglia, Suedia, Germania, etc. De altfel, prima oară mi-a fost dat să citesc despre asta în Dilema Veche dintr-o pură întâmplare. Țin minte că era un articol plin de detalii, referitoare la conceptul și designul acestora, pe care le puteți inspecta mai îndeaproape pe site-ul lor oficial: http://kinema-ikon.net/.

Putem continua astfel: astăzi a început Sezonul 3, de data aceasta pe o idee nouă, ba chiar inovatoare aș zice, cu un amestec de dadaism și spirit minimal. În ce sens? Păi, tot ce vedem expus într-un episod se va continua în următorul și tot așa. Probabil că de aici vine și denumirea primei expoziții, intitulată „DADADA”, așa încât la sfârșitul anului vom putea trage linie și încheia cu „una peste alta”…

Putem putem putem: închide obiecte în dulapul tip seif din sala Kinema Ikon până la finalul întregii expoziții. Acesta va rămâne în cadrul Muzeului de Artă și va fi deschis din nou când se va împlini un secol de lucrări din partea celor de la Kinema.

Cum a fost primul episod? Proiectul a început cu o amplă lucrare video, prelucrată și concepută de către artistul Călin Man, care este și liderul grupului. Filmările au fost realizate pe parcursul a doi ani de muncă, iar în imagini s-a putut observa întreaga activitate a inginerilor din zona digului, dedicată mult contestatei pasarele. Dintre exponate, cel mai mult ieșise-n evidență o bucată ruginită din vechea rețea de conducte a Palatului Cultural Arad, datând din anul 1913.

Mai jos aveți o galerie foto. Vă așteptăm și data viitoare, la o nouă sesiune de dadaism minimal.

Un Raspuns

  1. […] de mai jos regăsim și celealte instalații din precedentele episoade Kinema Ikon, și anume ReVoltaire: DADADA, Ioan Paul Colta: Intimacy, flo':’offline, Bogdanator: worship RNG majik, Bogdan Tomșa: […]