„Iuropiăn chepităl of calciăr tu tauzănd tuienti uan” sau „Evropeiska stolica kultury 2021 Арад”, că mai bine se descurcă pe rusă

luk aut iurop

S-a lansat candidatura orașului* Arad la titlul de Capitală Europeană a Culturii (sau Capitală Culturală a Culturii, după spusele unora), ieri, dacă bine văd. Au fost în jur de două mii de persoane prezente în hala fabricii de vagoane Astra Arad. Da, acolo s-a organizat acest eveniment care a fost și el promovat cu vreo două zile înainte de data propriu-zisă, așa cum ne-am obișnuit (sau ar fi trebuit să ne obișnuim). Oficial, alegerea a fost făcută pentru că locul este unul neconvențional, neoficial, fabrica a fost aleasă pentru că-i proprietatea părintelui spiritual, șefului (oficial fostul șef), idolului președintelui Asociației Arad 2021. Sau ceva de genul ăsta.

Prezenți au fost peste o mie de tineri care păreau foarte interesați de ceea ce se discută, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai celor două universități arădene, membrii Asociației, primarul municipiului Arad și toată lumea bună a orașului, după spusele aceluiași director de asociație.
Și întâmplările au fost relatate de presă, atmosfera încântătoare a fost transpusă în rândurile atent puse cap la cap de măieștrii jurnaliști ai Aradului. Și au fost relatate și pe pagina de Facebook a proiectului Arad 2021. Și nu oricum, ci în engleză! Adicătelea așa se și cuvine, că doar vrem să fim capitală EUROPEANĂ a culturii, nu?! Așa că-i normal ca postările să fie în engleză, nu în română, că asta-i limbă de circulație internațională și-așa mai departe. Așa se cuvine, așa facem! Singura problemă e că cei care se ocupă de respectiva pagină, vorbesc engleză cum vorbesc eu sârbă. Asta însemnând că mai știu și ei câteva cuvinte, știu să ceară o bere și știu să întrebe cu ce tramvai se ajunge la gară. Atât.

Nu contează! Noi vorbește englezește, cam așa sună – probabil – moto-ul celor din asociație, moto pe care presupun că îl au „tatuat” pe pereții birourilor, ca să nu îl uite. Mi-am promis că nu mă mai obosesc cu lucrurile întâmplate în Arad, că nu mă mai pun să-i critic, că deh…cine-s eu, un – vorba aia – copil prost care nu-și ține gura, pe când ei, preamăriții Ei, sunt oameni mari, cu carte (unii de bucate, alții de telefon); ei sunt lumea bună a Aradului, pe când eu…vai de mine!
N-am să mă leg de nenea primar, care a reapărut de nicăieri (nu știu pe unde-a fost, dar de-o vreme n-am mai auzit nimic de la el) și are acum o înfățișare de hipster începător (ca să nu zic hobo, că se supără). Nici de nenea președinte de asociație nu mă leg, care mă amuză și mă-ntristează în același timp.
Într-adevăr, mi-am propus să nu mă mai obosesc cu criticarea imbecilității specifice locului, dar parcă nu pot. Cred că ar trebui să iau o decizie. Ori fac pe Quijote și lupt cu morile de vânt, sperând că ăștia cu ochii deschiși vor fi cândva majoritari în Arad, ori plec din oraș, eventual din țară și scap de-o grijă. Și cred că varianta a doua e ceva mai puțin obositoare.

Mă îngrozește ideea că i-am cunoscut pe câțiva dintre cei care lucrează la asociație și sunt chiar oameni faini, dar materialele care ies pe ușa acesteia sunt de rahat. Mă întristează faptul că oamenii sunt dispuși să facă chiar orice pentru bani!

Așa. Celor din asociație vreau să le spun că dacă au nevoie de cineva care să le scrie postările în engleză, să conteze pe mine. Zece procente din valoarea proiectului să mi le dați și vă traduc tot, cu mare drag.

Mai jos sunt câteva dintre postările de pe pagina acestora, în care observăm cât de bine știu ei să vorbește engelzește. Și, by the way (adică p-același drum, sau ceva de genul ăsta), am o întrebare pentru Arad 2021. Mă! Look out Europe!, ăsta-i sloganul campaniei? Mă! Îmi vine să mă/vă dau cu capul de pereți, pe bune. Ce pielea mea facem, îi amenințăm? Ăsta ar fi trebuit să fie sloganul refugiaților sirieni, nu al nostru/vostru.

„Magic evening in Arad, with 5000 friends… and more! Determined to become European Capital of Culture in 2021!”
„It’s raining! Let it rain! The band is still on the stage, the public is opened for the songs. The show must go on on! Look out Europe!”
„The city of Arad is ready for the competition! Tonight, with an important musical event right in the hearth of the city, in front of the City Hall, in the middle of the street, we presented our homage to the citizens of Arad, in an important moment of our candidature. The mair of Arad announced that over 50 million euros will be invested in the next years to develop an active, vibrant, innovative city. Iconic actors, rock stars, opera singers, the very professional team of the Arad Philharmonic and some excellent artists from Timisoara had contribute to the success of this magical evening! Tomorrow we will present our project in an important place for the economy of the city, in the Tram Factory of Arad, in front of 2000 people. Look out Europe!”

*unii așa zic, c-ar fi oraș acest sat mai mare.

Comments are closed.