De ce nu avem Street Delivery și la Arad?
O stradă întreagă de artă urbană, creativitate, tinerețe, forfotă. „Street Delivery mobilizează străzile cu idei”. Dacă ai fost măcar la vreuna dintre edițiile din cele trei orașe în care, în decursul ultimilor 10 ani, se organizează acest eveniment de cultură urbană, știi despre ce este vorba. ONG-uri și tineri artiști transformă, pentru câteva zile, o mică parte din oraș într-un festival în aer liber unde ești inundat de o sumedenie de oferte și idei pentru timpul liber, fie că e vorba de artă plastică, arhitectură, literatură, artizanat, dezbateri, muzică, film, activități pentru copii, muzică, sport sau teatru… nu ai cum să te plictisești la Street Delivery!
Arad Culture și Special Arad pornesc această campanie, atrăgând atenția asociațiilor arădene (în primul rând), deoarece de ele depinde totul pentru organizarea unui astfel de festival minunat. În fiecare an, ONG-urile sunt invitate să vină cu proiecte, iar dacă sunt suficiente propuneri și organizatorii Street Delivery le dau undă verde, undeva la mijlocul verii, teoretic, orice oraș poate să se laude cu acest eveniment. În capitală, anul acesta, Street Delivery finanţează, prin concurs, 10 proiecte cu 10.000 de euro – 1.000 de euro pentru fiecare proiect – şi pune la dispoziţie materiale de construcţie (tematica acestui an fiind „Global Warming”), perioada de înscriere încheindu-se pe 31 mai.
Aici e problema… pentru Arad.
Ocazia pentru o posibilă primă ediție în 2015, la noi în oraș, e categoric ratată, intenția fiind adusă la cunoștința organizatorilor cu aproape un an mai devreme și, în funcție de oraș, propunerile asociațiilor se validează cu cel puțin două luni înainte de derularea efectivă a evenimentului.
De altfel, avem un avantaj față de alte orașe în care nu a ajuns încă Street Delivery. Avem o filială la Arad a Ordinului Arhitecţilor din România şi avem și un Cărtureşti (care ar fi bine să fie mai activ!)… cât despre asociații? Avem cu duiumul, numai că prea puține din sfera tineretului și a artelor, plus că… până și cele existente, mai au mult de învățat în materie de proiecte și mobilizare. E de remarcat, totuși, că se poate observa în ultima vreme o mișcare „mai cu talent”. Avem, de asemenea, noul Centru Municipal de Cultură, care știe să atragă finanțări pentru asemenea proiecte. Având astea în vedere, Street Delivery la Arad ar fi încă o ocazie de bun augur în competiția noastră pentru titlul de Capitală Culturală Europeană din 2021!
Lăsând deoparte ONG-urile creștine, ale masonilor, ale minorităților sau ale pensionarilor, cu posomorâtul lor „Târg al ONG-urilor” din fața Primăriei, unde se instalează niște corturi în care nu se oferă nimic interesant, ar trebui acordată o șansă, la Street Delivery, tinerilor precum Asociația CitiZenit, Asociația de tineret Semper Excelsius, AIESEC, ProgressOn, Amifran, Doma Art Style, Pro Prietenia, Cetatea Voluntarilor, Asociația Educatio, Asociația Clubul Sportiv Experiența Multisport, Millenium Center, Ofensiva Tinerilor, Grandma’s Craft Monkeys, Cercetașii României – filiala Arad… poate cu sprijinul unor tineri artiști precum cei de la KF, kinema ikon sau Biserika și, nu în ultimul rând, Uniunea Artiștilor Plastici, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” sau Facultatea de Design UAV… una peste alta, suntem convinși că și la Arad avem cu ce… deci s-ar putea face!
Street Delivery este un proiect demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Librăria Cărtureşti în 2006, în încercarea de a recupera spaţiul public pentru pietoni între Grădina Icoanei şi Grădina Cişmigiu şi de a readuce în atenţia autorităţilor Planul Urbanistic Zonal «Trasee culturale: Str. Arthur Verona – Str. Icoanei», din București.
În ultimii şase ani, Street Delivery a crescut semnificativ, lăsând în urmă monumente şi îmbunătăţiri vizibile ale străzilor în vederea recuceririi treptate a spaţiului public. Evenimentul s-a extins și în alte orașe precum Timișoara și Iași, iar anul acesta vine puternic din urmă și Clujul, prin proiectul „Someș Delivery”.
În orașul nostru vecin de pe Bega, Street Delivery 2015 marchează deja ediția a 9-a și va avea loc în perioada 12 – 14 iunie, pe Bulevardul C. D. Loga.
Mai jos găsiți o selecție de poze din ediția de anul trecut, la Timișoara.
Ia de aici, artă urbană!
Pe când așa ceva și la Arad?
[…] Până-n prezent au avut concerte cu duiumul, atât în Timişoara, Arad, Vama Veche, Bucureşti, cât şi în Serbia spre exemplu, iar ultimul performance a fost la Street Delivery-ul care ne lipseşte nouă atât de mult ca oraş. […]