Vânătoarea de copii

46093458_435101943687661_1738340291674374144_n

Trupa de Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Hansel și Gretel”
După Frații Grimm
Regia: Francisca Simionescu
Scenografia: Zoe Eisele Szucs
Distribuția: Adina Doba, Lenuța Dorobanțu, Loredana Alexandrescu, Lăcrimioara Szlanko, Cristian Bordaș

Hansel și Gretel s-au apucat de treabă. Amândoi confecționează perii, mături și șosete pentru a fi vândute la târg. Cu toate că sunt harnici, mațele le ghiorăie și banii de bucate lipsesc. Tot ce au sunt niște firimituri pe care le înghit cu greu, gândindu-se în paralel la torturi și clătite.

Între timp, vecina le donează un ulcior cu lapte pentru papanași. Sătui de muncă, se apucă de jucat și chiuit, iar mămuca-i ceartă pentru neastâmpărare. Aceeași poveste, părinții luând truda înaintea bucuriei.

Necazul continuă, astfel încât frățiorii pofticioși dau atacul la caimac și sparg ulcica primită cadou. Ca atare, sunt trimiși în pădure la cules de fragi și mure, unde presară firimituri să știe drumul înapoi.

Nimic de pus pe vatră, însă tatăl celor doi se întoarce de la târg cu vânzări serioase. Cele patru guri ale casei vor mânca pe săturate.

Partea a doua

Intră-n scenă baba cloanța care practică sportul vânării de copii. Mai exact, îi prinde pe cei rătăciți și-i halește cu o poftă nemaiîntâlnită.

Urmează dansul ciupercilor, piesa fiind totodată și un musical. În fine, seara îi ajunge pe frățiori din urmă, în vreme ce firimiturile lor au dispărut, ciugulite în grabă de păsările codrului. Faptele acestea o sperie nespus pe Gretel.

46224160_2360892037261487_2753714764252184576_n

Sosesc Zâna și Piticul Pădurii, iar florile încep și ele să danseze; gata cu basmele înainte de culcare.

Apar și licuricii să le lumineze noaptea.

Partea a treia

Se pare că micuții noștri au visat (având același vis ca element miraculos), iar rolurile se inversează în mod complementar când Gretel îl scoală pe Hansel.

Cât despre cotoroanță, aceasta pregătește o fiertură cu de toate și rostește incantații… se cam săturase de atâtea prăjituri. Scena marchează tonul sinistru al femeii și lumina roșie din încăpere ca iad predestinat.

Vine și furtuna, așa că Hansel și Gretel rămân blocați la adăpostul unei stânci. După episodul cu vremea dușmănoasă, cei doi zăresc o căsuță făcută numai din dulciuri. Prin urmare, trecerea se face de la o extremă la alta, sporind astfel calitatea salvatoare a turtei și bomboanelor. Și cu toții știm ce se-ntâmplă când zahărul în exces pătrunde-n organism.

Partea a patra

În naivitatea lor, micuții văd „cofetăria” ca pe-o împlinire a tuturor dorințelor. Și apare baba slută poftindu-i înăuntru și plănuindu-și în secret să-i înfulece cu totul.

Când fătuca realizează că totu-i o momeală, vin și-acuzele pe bandă din partea zgripțuroaicei, care-o face urâcioasă și inadaptată. Cu toate astea, băiețelul stă închis între zăbrele și e tot mai fraged, în permanență fiind îndopat cu bunătăți.

Egoistă și hapsână, muma pădurii îi cere lui Gretel să-i pună tacâmuri doar ei, în vreme ce Hansel adoarme. După vorba din popor, până și somnul îngrașă. Prin urmare, toate merg în favoarea bătrânei. 

De fericire, cloanța încinge cuptorul și zboară cu mătura până-n tavan. Tot așa, pe fetiță o îndeamnă să-și vâre capul în sobă, dar Gretel se face că nu știe cum și-o împinge ea pe babă. „Dă-mi drumul imediat, drac împielițat!” 

La ieșirea din cuptor, zgripțuroaica se preschimbă într-o turtă dulce (refacerea căii din firimituri), iar căsuța dispare de parcă n-ar fi fost. Așadar, cea mai bună variantă e să ai copii deștepți, nu grași și frumoși, cum mereu ni se spune.

Ultimul spectacol al acestei luni va avea loc pe data de 18 noiembrie. Mai multe detalii puteți găsi aici: www.trupademarionete.ro 

Haideți la teatru, merită!

Comments are closed.