VAMA VECHE / podul Traian / calea Timişorii

vama veche podul traian arad

Clădirea de la capul podului Traian a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea. Acolo, timp de două decenii, funcţiona vama municipalităţii.

Producătorii şi negustorii sosiţi la Arad din părţile Banatului au fost obligaţi să plătească vamă pentru produsele şi căruţele trecute peste Mureş spre oraş. Pe faţada clădirii cu etaj se distinge stema oraşului cu cele trei turnuri de biserică, cetatea, un braţ având în mână o sabie, şi o panglică simbolizând Mureşul.

STIL ARHITECTURAL

Secession

Pe faţada clădirii cu un etaj în stil secession se distinge stema oraşului cu cele trei turnuri de biserică, cu cetate, cu un braţ având în mână o sabie, şi cu panglică ondulată simbolizând Mureşul.

arad city guide logo

ISTORIC

Clădirea de la capul podului Traian a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, acolo timp de două decenii funcţiona vama municipalitatii. Producătorii şi negustorii sosiţi la Arad din părţile Banatului au fost obligaţi să plătească vamă pentru produse şi căruţe trecute peste Mureş şi introduse în oraş.

De-a lungul istoriei, până în pragul izbucnirii Marelui Război (1914-1918), s-au cunoscut reguli precise în privința transportului de mărfuri peste Mureș dinpre Banat în Crișana, ori de-a lungul râului din Transilvania în teritoriul de astăzi al Ungariei. În toată această perioadă de comerț, pe malurile Mureșului au fost instalate vămi pentru controlul mărfii și achitarea unei taxe de trecere.

Aceste taxe se percepeau în mod special pe comerțul cu fructe, al materialelor lemnoase, precum și a sării transportate cu pluta. Culoarul Mureș-Tisa-Dunăre a fost practicabil încă din perioada dacică, până în ultima jumătate a sec. al XIX-lea, când revoluția industrială a înlocuit transportul comercial fluvial cu cel feroviar.

Pe parcursul secolelor XIX și XX, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune.În acest sens semnificativă este evaluarea făcută în anul 1937, potrivit căreia, raportat la activitatea celor 4001 societăți comerciale, orașul a fost considerat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania și al patrulea din România.

vama-veche-1907-reconstruita-1
Vama de la podul Gróf Károly (actualul Traian) între anii 1898-1945

ȘTIAȚI CĂ…?

Deși în forma actuală este dimensiuni reduse, aproape la jumătate, Podul Traian din Arad seamănă destul de bine cu celebrul pod al Libertății (fost Franz Joseph), cel care traversează Dunărea din Budapesta.

În 1945 podul din Budapesta a avut același destin cu cel arădean, fiind dinamitat de germani, dar cu consecințe mult mai grave, mijlocul podului budapestan fiind pur și simplu distrus.

HARTĂ

Comments are closed.