ANTREPOZITUL Andrényi / str. Unirii nr. 5

Antrepozitul Andrényi str Unirii nr 5

Antrepozitul Andrényi, situat pe strada Unirii la nr. 5, este una dintre primele clădiri în stil eclectic-secession de pe teritoriul orașului Arad. În prezent, parterul vechiului Antrepozit Andrényi adăposteşte sediul unei Bănci Comerciale.

Clădirea a fost antrepozitul baronului Andrenyi Karolyi, şi a fost construită în 1903, după planurile arhitectului Andor Halmay, având schelet metalic în totalitate – din pivniţe până în pod – doar închiderile perimetrale fiind din cărămidă. Decoraţiunile exterioare neobaroce, precum şi elementele de feronerie relativ stilizate îi imprimă un caracter specific.

arad city guide logo

STIL ARHITECTURAL

Secession

Arhitectura ce definește armonios această clădire este în stil Secession, cu cărămida la vedere. Stilul arhitectural Secession a fost o mișcare artistică apărută în 1897 la Viena, care a reunit mai ales pictori, graficieni și arhitecți, din dorința de a se desprinde de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord.

ISTORIC

Acest antrepozit a fost construit între anii 1890-1900 de familia de comercianţi Andrényi, originară din Ghioroc. Baronul Andrényi Karoly deţinea un magazin cu produse feroase situat pe actualul Bd. Revoluţiei, nr.97, colţ cu actuala Str. Unirii, dezvoltându-și cifra de afaceri mai ales după ce fiii săi, Karoly Jr. şi Lajos, s-au implicat alături de el în comerț.

Károly Jr. , absolvent al Academiei Comerciale din Graz, moşteneşte o piaţă de desfacere şi achiziţie în această regiune, având la 1875 o sucursală la Oradea, pe care o va prelua în scurt timp fratele său, Lajos. Împreună își extind afacerea spre Ardeal şi sud-estul Regatului, ajungând să fie considerați printre cei mai notorii comercianţi de produse feroase din Ungaria. Astfel, spre finele sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea, firma condusă de către aceștia ajunsese la performanţa de a primi sau expedia prin Gara Arad între 1 şi 8 vagoane cu marfă.

La un astfel de flux comercial, magazinul și depozitul de pe Bulevard au devenit neîncăpătoare. În această situaţie, baronul Andrényi decide să ridice două noi depozite pe vechea stradă Petofi Utca, actuala Unirii, nr. 5-7. Om cu gusturi cizelate în Occident, fiind totodată şi un mare colecţionar de artă, Andrényi, conştient de necesitatea păstrării aspectului estetic al urbei, a recomandat arhitecţilor să îmbine utilul cu plăcutul, preferând construirea celor două Antrepozite în stil eclectic-secession.

ȘTIAȚI CĂ…?

Andrényi Karoly Jr. a fost preocupat şi de soarta angajaţilor săi, fapt ce l-a determinat să introducă un sistem de pensii, preluat ulterior şi de alţi industriaşi din Arad. În această clădire a funcţionat în perioada comunistă I.C.R.T.I. Arad (Întreprinderea Comerţului cu Ridicare Textile şi Încălţăminte). Era o întreprindere de stat creată la nivel naţional, cu sedii în fiecare oraş-reşedinţă de judeţ. Această întreprindere primea din toată ţara diverse mărfuri de manufactură, distribuindu-le apoi magazinelor din Arad: Ziridava, Aradul, Gulliver etc.

HARTĂ

Comments are closed.