Vagabondul vrea la palat

49897054_226124111630400_3043147018282205184_n

Trupa de marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „O mie și una de nopți: Aladin și lampa fermecată”
Scenariul și regia: Oana Leahu
Scenografia: Nelu Pitic
Muzica: Pedro Negrescu
Distribuția: Adina Doba, Nuți Dorobanțu, Izabela Moș, Lăcrimioara Szlanko, Cristian Bordaș, Sorin Dorobanțu
Costume: Sir

Avem în fața noastră o piesă plină de culoare și o atmosferă orientală absolut spectaculoasă, prezentă atât prin forma palatelor, cât și prin ritmurile specifice acestei lumi. Mai adaugi un covor fermecat și o lampă la fel de magică și te-alegi cu o tevatură pe cinste. Tabloul e completat de mânuitorii iscusiți ai Teatrului Clasic și de marionetele lucrate cu o deosebită migală.

Actul I

Șeherezada îi povestește regelui Șahriar despre pățaniile lui Aladin pentru a-l mai scoate din starea de amărăciune. Așadar, a fost odată un muritor sărac care trăia într-o cetate cu fiul său hoinar, Aladin. Anii trec și Aladin visează să fie bogat și să aibă un palat al său. Știe însă că cel mai important e să îți aduci aminte de unde ai plecat. Soarta poate fi și ea destul de schimbătoare.

Marele Vrăjitor își consultă globul și vede că doar Aladin îi poate aduce lampa. Se pare că aceasta e singura capabilă să-l facă nemuritor. Tarabele sunt pline de fistic, cașmir, cafea și alte materiale (narghilele, catifea). Aladin n-are astâmpăr și-și petrece zilele ca un vagabond. Maică-sa îl dă pe mâna vrăjitorului, care-i promite să-l învețe o serie de meserii. Iată cum feciorul croitorului Mustafa (Aladin) ajunge să-l slujească pe cel mai mare „infractor”.

Actul II

Cei doi ajung față-n față cu un munte. În munte e o peșteră și în peșteră e lampa. Aladin e sfătuit să pătrundă înăuntru și să nu se-atingă de alte bogății, altfel va pieri înghițit de labirint. Crezând că flăcăul refuză să-i aducă lampa, vrăjitorul îl lasă baltă și apare duhul. Doar iubirea n-o poate oferi, dar Aladin îi cere să-l ducă acasă la amicii săi.

Prințesa ajunge pe la târg și mama lui Aladin îl ceartă c-a îndrăznit să o privească. Sultanul se ia cu dansul cadânelor și sosesc și cadourile de la Aladin. Totuși, vizirul îi reamintește că-i promise fiica lui, dar în fața duhului n-are nicio șansă și fata sultanului merge cu Aladin.

50236774_380684796032663_4452373835898945536_n

Actul III

Covorul fermecat îi transportă pe îndrăgostiți la noul lor palat, dar prințesa-i dă din greșeală lampa vrăjitorului. Acesta o răpește și o-ncuie-n peșteră. Aladin are 40 de zile să o găsească, altfel capul îi va sta unde-i sunt picioarele.

Șarpele vrăjitorului prepară în laborator poțiuni de dragoste pentru frumoasa deținută. La rândul său, prințesa îl „cinstește” pe vrăjitor cu un pocal și îl pune la pământ. Aladin i-o aduce înapoi sultanului și petrecerea începe.

ÎN LOC DE SFÂRȘIT VĂ LĂSĂM CU O MICĂ NOSTALGIE.

Galerie foto aici.

 

Comments are closed.