Țuica și firele albe

Flori de mina 1

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” prezintă spectacolul „Flori de mină”
Regia: Ștefan Iordănescu
Traducerea: Sándor László și Csaba Székely
Scenografia și decorul: Doru Păcurar
Costume: Oana Varan
Distribuție: Ionel Bulbuc (Ivan), Roxana Sabău (Ilonka – sora vitregă a lui Ivan), Ovidiu Ghiniță (Mihaly – doctorul), Adriana Ghiniță (Irma, vecina lui Ivan), Florin Covalciuc (Illes, soțul Irmei)

Totul se petrece într-o zonă minieră din Ținutul Secuiesc, unde oamenii în general spun adio vieții. Aceștia ori beau de se sting, ori se sinucid prin metode clasice. Ivan își pierde locul de muncă și are grijă de tatăl său, alături de Ilonka (sora vitregă). Pentru a ieși din mocirlă, cei doi speră la averea tatălui bolnav. Ivan refuză avansurile Irmei (vecina), ea fiind căsătorită cu Illes. Soțul Irmei vede acest lucru și se sinucide, scăpând-o de o căsnicie ratată. Minele se-nchid pe bandă rulantă și dezastrele continuă.

Cărbuni

Prin locurile astea, sunetul de drujbă e ceva obișnuit. De la o vreme, e firesc să te schimbe crimele, alcoolul sau amenințările cu briceagul (de aia a și fost inventat). Pe scurt, comuna, trecută și plină de ratați, te stoarce de puteri. Dar cerul e senin când bei.

Doctorul vine în mod regulat să-l consulte pe tatăl lui Ivan. La rândul său, Ivan se simte ca legat de mâini și-o acuză pe Ilonka. Frustrările acestuia sunt demne de știrile de la ora cinci. În zonă se mai și fură lemne în prostie, în timp ce rata sinuciderilor e în creștere. Conform cu necesitățile familiei de față, e prea mică și aceasta, deși morți naturale nu prea vezi pe-aici. Vecinii toți s-au spânzurat. Urmează certurile, injuriile și ruperile de beregată. Peste tot e grevă, iar șomajul fabrică numai idioți.

Flori de mina 2

Țuica îți ia mințile, nici vorbă să te-mbărbăteze. Pe de altă parte, când aduni în tine prea multe frustrări, asta dai afară. Ilonka devine cam „amabilă” cu domnu` doctor și Ivan îi observă imediat tendințele. Ca să-și potolească nervii, scoate drujba și-ncepe să taie picioarele mesei. Doctorul era și el un visător înainte să-și înceapă munca de pe șantier. Firele albe le apar la toți ca o boală galopantă, iar frații noștri vitregi ajung să se sărute.

Colaci

Aspectul cel mai important e felul omului de-a fi, ori în comuna asta, minerii sunt niște dihănii fără pic de empatie. Ivan visa să strângă bani din minerit pentru a înființa o stațiune balneară. După două decenii de trudă însă, ajunge să dea vina pe un bătrânel bolnav pentru lipsurile sale. Tatălui i se face rău, iar fiul său rămâne cu dezamăgirile.

Irma ar băga divorțul pentru Ivan, întrucât bărbatu-so e un vagabond. Pisica lui Ivan a murit din cauza unor calmante, iar maică-sa s-a spânzurat. Restul au borhot în creier.

Tatăl ar vrea să-și lase averea în mâinile bisericii. Illes se spânzură și la-nmormântare se vine pentru pălinca gratis. Pe-aici n-ai ce căuta cu testamente. Preotul e mangă și de-abia citește.

Ivan plânge încontinuu, în vreme ce localnicii o iau spre alte zări.

Vă lăsăm cu niște noțiuni interesante despre florile de mină, respectiv cu PROGRAMUL STAGIUNII PE LUNA FEBRUARIE.


Comments are closed.