SABOTAJ! Adică așa înțelegem noi concurența culturală…

sabotaj

Sabotage festival e genul acela de festival care e visul erotic de-o vară a oricărui dubster și hipster, unde distracția se contopește cu destrăbălarea liberă, unde muzica necomercială îți pulsează-n vene și aerul fumează împreună cu tine…Dubioza Kolektiv, Black Sun Empire, K-lu, Mighty Boogie și Kolapsys erau capii de afiș, dar… mai întâi, o mică tură turistic-culturală:

Nu neapărat să… dar ca să rămân în tema încă aproape palpabil de palpitantă (sau mi se pare doar mie?), adică „Arad plus-minus Timișoara = Capitală Culturală Europeană”, am plecat de acasă, din Arad, ca să investighez terenul advers, să spionez miezul problemei și pe cealaltă parte a baricadei, fără să instaurez zonade conflict. Am fost la Timișoara cu pretextul bine mascat (nu degeaba mascota era o mască de gaz) numit SABOTAGE festival, un fel de TM Base, pentru cunoscători, dar cunoscătorii știu oricum și ce-nseamnă Sabotage, chiar dacă aceasta a fost prima ediție.

Experiența mea de explorare re-reluată (ha! triplă cacofonie! :P) a Timișoarei a început când încă era lumină și s-a cam terminat odată cu apus și odată cufestival… cu Festivalul Luminii, că era și acolo, în Piața Unirii, care la rându-i a fost oprit de o ploaie torențială. M-am enervat, fiindcă n-am reușit nici eu să termin berea la o terasă cu o umbrelă semi-ocrotitoare. În rest am descoperit alte locurifrumoase din orașul vecin… zic am „descoperit” ca să nu zic că aș fi rătăcit cu siguranță, absolut nepăsător de altfel, dar am sunat un prieten ca să nu beau berea singur și el mi-a servit și ca și ghid turistic. Am fost pe la Complexul studențesc, pe la Unirii, pe la Cetate și pe la alte clădiri cu povestea lor și alte scurtături mișto… locuri unde am mai fost eu, de fapt, dar niciodată n-am reușit să rețin conexiunea dintre ele. Ca și fapt divers, mi-a plăcut un tramvai care promova Timișoara ca și primul oraș cu tramvai tras de cai… vezi mă, Aradule?! Noi am fost primul oraș cu tramvai electric …dar omul tre’ să intre, barem, pe Wikipedia ca să afle asta.

Avem multe de învățat de la eternul nostru „concurent”, orașul de pe Bega. Atât din punct de vedere cultural cât și, mai ales, prin punerea în evidență a ceea ce avem.

…ȘI CA SĂ AJUNG ȘI EU ACOLO UNDE AM AJUNS ÎNTR-UN FINAL, temaACESTUI REPORTAJ, SABOTAGE festival:

Dacă e să comparăm cele două orașe din punct de vedere underground-cultural, acela cu o tentă de entertainment sabotat… iarăși primim o lovitură sub centură. Nu mai știu dacă da, ori dacă da, când s-a făcut ceva similar la Arad… dar faptul că nu-mi amintesc spune tot.

Dubioza Kolektiv, Black Sun Empire, K-lu, Mighty Boogie și Kolapsys (deși p-ăsta din urmă nu l-am prins) au făcut un show fenomenal, nu în ordinea asta, dar în ordinea asta de amplitudine.

Sabotage festival e genul acela de festival care e visul erotic de-o vară a oricărui dubster și hipster, unde distracția se contopește cu destrăbălarea liberă, unde muzica necomercială îți pulsează-n vene și aerul fumează împreună cu tine. Peste tot tineri interesanți, prietenoși, originali, energici chiar și atunci când sunt chill… și cumva te cuprinde senzația ciudată că te-ai născut timișorean, ori s-au născut ei arădeni… anyway, no one gives a shit!

colaj sabotaj 2

 

Comments are closed.