Reverii Art Nouveau

Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură de vineri seara, din cadrul Zilelor Aradului, a oferit arădenilor o colecție-surpriză care a „catapultat” gândurile și imaginația celor prezenți într-o epocă fără griji, o epocă în care arta și societatea erau în floare, iar frumusețea și eleganța feminină au conturat sublim imagistica vieții cotidiene. Holul Muzeului de Artă găzduiește colecţia vestimentară inspirată din „Art Nouveau” a creatoarei Anca Miculiț, precum și o serie de fotografii cu aceste ținute purtate de fotomodele arădene și actrița Dorina Darie Peter, prin care, având ca inspirație o scenografie „La Belle Epoque” a Aradului, este scoasă în evidență arhitectura orașului nostru.

Piesa centrală a expoziției, realizată de artista născută la Arad (în prezent locuiește în Florida, SUA), este o creație-omagiu, inspirată de personalitatea Reginei Maria a României.

„Anca Miculiț este un designer vestimentar care își știe foarte bine meseria, dar dincolo de meseria aceasta, are un gust rafinat, un gust bine educat și în același timp un gust nativ pentru semitonuri, pentru tonuri subtile, pentru alunecări de planuri. Dacă veți înconjura fiecare manechin, veți vedea noi și noi surprize vizuale. Ele sunt privite unitar, nu sunt doar o fațadă. Un veșmânt e gândit în 3D, e o sculptură, un obiect care cere să-i dai un ocol, să-l adulmeci din toate unghiurile”, a spus curatorul expoziției, criticul de artă Ramona Novicov de la Muzeul Art Nouveau din Oradea.

Comments are closed.