Nu sta cocoșat, zâmbește!

52957011_551359658708555_5287655510802169856_n

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Bull”
Regia: Bobi Pricop
Traducerea: Andrei Marinescu
Scenografia: Velica Panduru
Distribuție: Ovidiu Ghiniță, Carmen Vlaga, Alex Mihăescu, Andrei Elek

Avem povestea unei companii nevoite să treacă la concedieri. Unul dintre angajați (Thomas, Tony, Isobel) trebuie să plece. Astfel, ceilalți doi îl sabotează pe Thomas, iar decizia e-mpotriva lui încă de la început.

1. TU ești Thomas

Bile albe, bile negre și păreri care se cer a fi disprețuite. Așa începe totul, cu o ușă-n nas. Șansele desființate se adună-n jurul tău și te lasă în costum. Isobel e suptă, rece, tare și strâmtă ca un cur. Cu ce se-ocupă tatăl tău și unde te-ai născut? Vreau să purtăm o conversație, seriosule. Taică-tu a fost chirurg (cu mâini tari ca de stâncă) și prof de matematică. Taică-so o abuza, așa că de ce să-i fie rușine? Îmi dictezi comportamentul? Suferința e îngrozitoare. Tatăl ei e funcționar la FISC și zace-ntr-un fotoliu. Primul aspect a fost o minciună. Nu sta cocoșat, zâmbește! Viața ta va fi un coșmar. Când minți îți apare un tic la sprânceana dreaptă. Dacă nu participi la activitățile firmei, lumea te va judeca.

Ești disproporționat. Vei fi dat afară. La cifre stai destul de rău. Vorbești prea mult, dar ești puternic, iute și te culci cu asistentele sociale de la Caritate. Ești un rechin cu pectorali – ai făcut-o până și cu prietena lui Isobel. Trebuia să te învețe mă-ta să nu dai într-o femeie.

2. Lumea TE urăște

Respectul pentru autoritate dispare, iar înțelegerile sunt încălcate. Tony și Isobel se distrează pe seama ta, Thomas. Mergeai la culcare primul, erai destul de scund, așa că pantalonii ți-i scurtai și erai singurul care nu chiulea de la nenorocita aia de fizică. Toată lumea te ura, băiete. Numele ăsta de ce ți l-au pus? E complet aiurea. Sper că nu te dai la mine.

Nu vei rămâne angajat aici. Oricine poate avea o teorie… prin urmare, câți nu scriu pe lumea asta? Îți găsești tu altă slujbă. Urmează întârziații cu scuzele de rigoare și-ntre timp apare șeful. Mailurile și raportul se adună într-un punct, iar decizia stă în pixul angajatorului. Intră-n scenă selecția naturală (firească) a supraviețuirii. Până la urmă suntem oameni sau cifre?

Sinceritatea contează mult la interviuri. Vii de la o școală privată, se vede după haine și comportament. Ești dornic de afirmare și vrei să te perfecționezi. Modu-n care te prezinți îți reflectă intențiile cu maximă precizie. După o dimineață încărcată te apuci să bei. Nu te mai vrea nimeni în echipă. Colegii îți denunță vocabularul și problemele cu femeile. Folosești un limbaj sexist, ai mătreață și transpiri în exces. Ești sub medie, deci vei fi înlocuit. Când se fac reduceri de personal și disponibilizări, decizia fair ar fi îndepărtarea.

53209771_485738151960397_4305904739456909312_n

3. Joc CU reguli

Au făcut o plângere împotriva ta, deci te aperi singur. Complaint-ul înregistrat a fost pentru bullying și harassment. Nu ești în stare să fii un profesionist. Totuși, în munca ta nu te-ai lăsat niciodată intimidat. Deci care să fie?

Într-un final, e vorba de business.Vor să renunțe la tine rapid, dar poți face recurs. Dacă instanța decide că ești ok, tot îți vor face viața un calvar. Șeful tău nu suportă să i se ordone, așa că mai bine fii discret și pleacă „neforțat”. Găsește-ți un job să nu îl vrea nimeni și ești cel mai „rezolvat”. Nu mai sta, deja se știu prea multe despre tine.

Viața asta e mult mai grea decât ai fi crezut. Doar nu voiai să ți se răsplătească munca, cinstea, onestitatea sau experiența adunată? Cei care te-au umilit nu simt niciun fir de tristețe sau vinovăție. Ei simt nevoia să te distrugă și asta îți ocupă tot timpul. Cuvintele „demnitate”, „instinct” sau evoluție” îți spun ceva?

Ai un copil, cum îl cheamă? În fine, nu-l vei mai vedea. Nici altă slujbă nu-ți vei mai găsi. Părinții te vor lua la rost, de-acum ești și problema lor. Colegii tăi sunt perfecțiunea întruchipată a fizicului și a mentalului. Au fost până și la cursuri de autoapărare. Ți-au cumpărat o sticlă de ceva, îți va prinde bine. Baftă!

AICI GĂSIȚI RESTUL PROGRAMULUI PENTRU LUNA FEBRUARIE


Comments are closed.