Jocuri de societate internaționale, ilustrate de o arădeancă. Interviu cu Andreia Ugrai – digital artist

andreea ugrai

Andreia este o artistă arădeancă de care nu foarte multă lume a auzit și asta, poate, datorită faptului că talentul ei a luat o direcție mai puțin obișnuită pentru majoritatea artiștilor arădeni. A participat, o singură dată, la o expoziție colectivă „Grup 21” la Galeria Delta, cu două lucrări… de asemenea, mai ieșite din comun. Ea pictează digital, direct în Photoshop, pe o tabletă. A învățat și s-a perfecționat singură, neavând în spate o școală de artă. Are 25 de ani și lucrează, de acasă, pentru compania „Fantasy Flight Games”, liderul mondial în industria jocurilor de societate (board games), a jocurilor de cărți (card games) și alte jocuri de strategie și RPG.

Pentru cunoscători, câteva exemple de jocuri produse de această companie: „Game of Thrones – The Board Game”, „BattleLore”, „Battlestar Galactica – The Board Game”, „Constantinopolis”, „Lord of the Rings – Board Game”, „The Hobbit – Card Game”, „Legends of Andor”, „Star Wars – Empire vs. Rebellion”, „The Call of Cthulhu – Card Game” și lista poate continua…

- Spune-ne în câteva cuvinte cu ce te ocupi, mai exact…

– Sunt freelancer, ilustrator/concept artist. Creez personaje și ilustrații în mare parte pentru board games.

- Pentru compania „Fantasy Flight Games”. Sau lucrezi și cu alții?

– Lucrez și la alte proiecte. Recent am lucrat la o copertă pentru un album de muzică post-rock/drone/doom. Actualmente lucrez la un board game pentru un client privat, „Kings of Ruin”, care nu e lansat încă. Momentan, tot ce înseamnă artwork la acest joc, este făcut de mine. Aș putea spune că e cel mai mare proiect al meu, până acum.

- Pentru mulți oameni, acest job poate părea imposibil de atins… adică cine s-ar gândi că, din Arad, ar putea să contribuie la aceste jocuri internațioale? Tu cum ai reușit? Cum a început totul?

– Am văzut și eu, la rândul meu, lucrările cuiva pe internet și m-am interesat cum aș putea face și eu asta, având un hobby de a desena. L-am cunoscut pe Marius Bota, care este și el ilustrator, tot din Arad. El m-a îndrumat și vreau să-i mulțumesc pe această cale pentru sprijinul și încrederea acordată. În mai 2013 am achiziționat o tabletă și am început să pictez digital în Photoshop. Am început să studiez culorile, anatomia, structura, compoziția. Odată ce m-am simțit pregătită să iau joburi, mi-am făcut un portofoliu și am început să aplic la firme (cum ar fi Fantasy Flight Games). Am fost contactată și am început să lucrez în diferite proiecte.

- Și toate astea fără să studiezi la o școală de arte… 

– Nu am făcut studii de specialitate, nu am terminat o școală de arte. Am învățat singură acasă. Și încă învăț.

- În ce categorie intră stilul tău de desen?

– În mare parte, fantasy / dark fantasy… Arta digitală se vede în ziua de azi, de exemplu, în filme la care toți mergem să ne uităm la cinematograf. Acolo e munca unor artiști digitali în spate. Mi-ar plăcea să văd că acest gen de artă să fie apreciat nu numai online ci și în lumea reală. Arta digitală are o stigmă atașată de ea. Când te întreabă cineva «cu ce te ocupi?» și le spui că pictezi, urmează clasica întrebare: «în uleiuri?» și tu zici «nu, pe calculator, în Photoshop», iar apoi trebuie să întâmpini privirea dezamăgită a persoanei cu care vorbești. Dacă e să o comparăm, artiștii digitali trăiesc din artă mai mult decât cei tradiționali sau cei pe care îi vezi în galerii, cu excepții, poate. Asta e probabil un adevăr greu de înghițit pentru unii.

- Dă-mi câteva exemple – desene care ți-au fost acceptate pentru jocuri de societate sau de cărți…

– Asta e un card pictat pentru jocul „Talisman”, mai exact pentru „The Woodland Expansion” (Fantasy Flight Games):

10866762_758225617564837_719486434_n-700x700

 

Iată și o poză cu cărțile de joc:

10853972_758225914231474_1623770867_o-700x522

 

…și două imagini făcute pentru „Kings of Ruin”

(n. red - prima lucrare a fost expusă și la expoziția „21 on the spot” / iunie 2014, Galeria de Artă Delta)

10856117_758226900898042_1495196345_o-700x52510859416_758226904231375_1286761529_n

 

– Am făcut deja și boxart-ul pentru viitorul joc „Kings of Ruin”…

- Adică designul pentru cutia jocului?

– Da. Nu aș fi vrut să-l arăt (deși am voie), dar iată:

10856281_758227480897984_955990506_o-700x544

 

- Cât timp îți ia, de obicei, o astfel de imagine?

– Depinde cât de complexă e. De obicei, lucrez în jur de 20-25 de ore pe o imagine.

- Asta înseamnă câteva ore pe zi și în total cam o săptămână?… și dacă e foarte complexă?

– Da, în jur de o săptămână. Dacă e mai compexă, ajung și la trei săptămâni.

- Cum decurge un proiect? Să zicem că se ivește un nou joc. Mă gândesc că are o descriere, cu personaje, cu tot… o poveste chiar…. după care se lasă totul pe imaginația ilustratorilor?

– De obicei, primesc o descriere a personajelor, trebuie respectate anumite criterii, dar în mare parte avem libertate la creație. De fiecare dată când sunt contactată, mi se spune despre un proiect anume și sunt întrebată dacă aș dori să contribui și câte sunt dispusă să fac, în funcție de câte au ei nevoie. Nu pot cere eu ca să lucrez într-un proiect, ei îmi dau. Și dacă în portofoliu eu am doar imagini „fantasy”, asta voi face și când voi fi solicitată. Nu pot aplica de exemplu la o firmă care lucrează cu imagini sci-fi sau anime, sau altceva. Este foarte important cum îți contruiești un portofoliu. Nu poți amesteca fantasy cu sci-fi sau altceva.Trebuie mers pe o direcție și atât.

- Deoarece companiile își fac o imagine clară despre stilul tău de creație…

– Da. Sunt contactată să fac ceea ce se vede în portofoliu, dar sunt și persoane care mă contactează în privat pentru diferite lucrări de uz personal. Ăăă… ce să-ți mai spun? De ce fac asta, de ce am ales asta?

- Fiindcă-ți place! :) … bănuiesc. Hai să mai aflăm câte ceva despre tine. Am văzut că l-ai desenat din hobby și pe hobbitul Frodo. Filmele tale preferate sunt tot din zona asta fantasy? Lord of the rings, Game of Thrones etc?

– Da, categoric. Imaginea cu Frodo e un studiu făcut după o poză. Mi-ar plăcea să pictez și altceva decât fantasy, dar deocamdată mă concentrez pe proiectele actuale și studii.

- Revenind la acest job… se poate face o carieră din asta? Adică căștigi suficient să nu trebuiască sa faci și altceva… ori, într-un fel, rămâne mai mult un hobby?

– Cu multă muncă se poate face o carieră din asta, cu siguranță. Pentru mine nu mai e doar un hobby, e un job, din care se poate trăi. Și cel mai important este că fac ceea ce îmi place. Dar pentru toate astea e nevoie de sacrificii, răbdare, autodisciplină și motivație.

- Ai avut două lucrări expuse la Delta… cu Grup 21…

– Grup 21 a fost o experiență plăcută. Fiind prima dată când am expus într-o galerie de artă, am fost destul de mulțumită pentru că am avut lucrări ce nu s-au mai expus până acum și anume digital painting / personaje / ilustrații pentru industria jocurilor.

zaine__the_lord_of_bones_by_andreiaugrai-d7ln77v-700x525

 

lucrare expusă la expoziția „21 on the spot” / iunie 2014, Galeria de Artă Delta

- Unde putem vedea și alte lucrări realizate de tine?

– Mai multe lucrări puteți vedea pe pagina mea de Facebook (www.facebook.com/andreia.ugrai), http://andreiaugrai.carbonmade.com/ și
http://andreiaugrai.deviantart.com/
Adresa de contact: andreiaugrai@gmail.com

Comments are closed.