Icoane vechi de secole, la CJA

icoane

Complexul Muzeal Arad a adus, la sfârșitul lunii mai, în holul Consiliului Județean Arad, unele dintre cele mai prețioase icoane pe care le deține în arhivă, o impresionantă colecție de aproximativ 20 de icoane pictate pe sticlă, vechi de mai bine de 200 de ani.

În cadrul vernisajului din această dimineață, etnologul Rodica Elena Colta a vorbit despre „școlile” de pictură pe sticlă din Transilvania, despre tehnicile specifice, explicând, printre altele, că elementul specific acestui stil de picturi este că vopseaua se aplică dedesubtul sticlei, astfel „zugravii” fiind nevoiți să picteze în oglindă pentru a produce imaginea dorită.

La început aceștia desenau conturul cu o pensulă subțire, după care continuau cu aplicarea culorilor pe figuri, iar la final se făcea fondul, de regulă compus din elemente florale. Unele icoane aveau aplicate și foițe de aur. Peste pictura în sine se aplica pe spate un strat de lac pentru a proteja imaginea, iar apoi se închidea într-o ramă și o placă din lemn.

Icoanele prezentate la expoziția de la CJA sunt adunate din mai multe zone ale Transilvaniei, cele mai multe provenind din celebrele ateliere de la Mănăstirea Nicula și majoritatea datează din secolul al XIX-lea.

Comments are closed.