FITN6 – Day4: The Times They Are A-Changin’

demnitate festivalul de teatru nou arad

Demnitate – regia: Ignasi Vidal
Producător: Teatrul Avangardia Bucureşti

Ce pot să vă spun din start e că piesa asta a fost extrem de bine primită. Sala plină, subiectul, mai curent decât Universul, şi anume, corupţia din politică. Făcând abstracţie de temă, trebuie spus că Marius Manole şi Şerban Pavlu fac un cuplu remarcabil şi-şi merită din plin statutul.

Așa, să intrăm în pită. Totul începe cu apropierea unui congres și cu nervi întinşi la maxim. Puterea deturnează fonduri, în vreme ce oamenii sunt jecmăniţi pe faţă. Însă vin alegerile şi opoziţia acționează la fiecare abatere.

Din postura de politicieni, doi prieteni vechi discută aceste lucruri la sediul partidului, amândoi având funcţii importante. Unul dintre ei, Secretarul General, sparge nişte parole, intră-n calculatorul unui coleg şi-i descoperă o imensă arhivă cu băieţi minori în ipostaze porno. Nu că-i ilegal, dar moral vorbind, ar fi un prejudiciu imens pentru partid ca opinia publică să afle aşa ceva. Şi ciudat lucru oricum, cică nevastă-sa e și ea o bunoacă.

Mai jos, cele 10 etape prin care trece un politician

1. În ziua de azi, orice fel de opoziţie e vânată şi taxată, aşa că respectivul va fi spionat, problemele interne afectează-ntreg partidul. În România, telefoanele ne sunt ascultate şi toţi ascundem câte ceva. Chestiuni reciproce, bineînțeles. Dacă vrei să fumezi în birou şi scrie „Interzis!”, doar n-o să te lași de țigări fix cu whiskeyul pe masă.

2. Cariera de politician te împiedică să ai grijă cum ar trebui de copii și de familie, așa că soția-ți cere o sumă uriașă pentru pensia alimentară. Dacă te crezi cu sacii-n căruță când vine vorba de nevastă, gândește-te și-a doua oară. Dacă vrei să prinzi guvernarea, problemele de familie nu au voie s-ajungă în presă. Ca atare, care-ar fi de fapt principiile partidului? Nu mai bine te-ntorci să predai la facultate dacă nu mai ai nicio legătură cu omul de rând și nevoile sale?

3. Când intri-n politică de tânăr, mai simți că poți să schimbi ceva, apoi realizezi instant că vei ajunge să ștergi pe jos cu proiectele tale de lege. Nu poți reclama derapajele colegilor și-ți mai pierzi și căsnicia. Mergi toată ziua pe la conferințe și dai declarații false, îți pierzi decența și loialitatea față de oricine. Și dintr-o dată te lovește conștiința. Propui eliminarea salariilor extra, a taxiurilor și-a indemnizațiilor. Totul se anunță la Biroul Executiv. Vrei să fii liniștit și împăcat, dar unele fapte nu pot fi șterse dintr-o dată cu buretele. Constați brusc că nicicând nu vei fi în regulă. Ai ajuns cu greu aici și ai luptat, atât contra celor din partid, cât și a celor din afara sa. Ai ajuns în Parlament, ți-ai pierdut prietenii și-ai îmbătrânit rapid. Știm bine că majoritatea politicienilor au albit în timp, din cauza neliniștii pe care-o poartă-n sân.

4. Nu te mai prezinți la alegerile interne, renunți la ziua de paișpe ore de lucru și te doare-n paișpe. Ș-așa ți-a căzut tot părul. Te retragi de tot, ce naiba. Într-un final, îl atenționezi pe cel mai bun prieten al tău, referindu-te, desigur, la conturile din Elveția, bani pe care pretinde că n-avea de gând să-i folosească oricum. Totuși, nu poți trece cu vederea 12 milioane de Euro șpagă.

5. Politica reală nu-i ce vezi tu seara la televizor. Fără politicieni, partidul se duce de râpă, dacă mă-nțelegeți. Banii din șpăgi trebuie reinvestiți, trebuie băgați în fotbal și firme de construcții. Vă sună cunoscut?

6. Pleacă, dar nu ne nenoroci! Deci așa. Știați că termenul de „demnitar” vine de la „demnitate”? Bun, bun, dar veți spune, ce se-ntâmplă cu mafioții din partide? Păi, în mod normal își pierd averea și cetățenia, atâta vreme cât geniile sunt marginalizate. Să fii prost de preferință ca să părem noi mai deștepți.

10. Neclarități? Ok. Pe fundal cântă și Dylan.

Comments are closed.