FITN6 – Day 6: Totul va fi bine

32854325_10155958686593692_4389762936529223680_n

Visătorul, un spectacol-concert de Ada Milea
Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Personajul principal e un băiețel pe nume Peter Fortune. Acesta trece printr-un șir de întâmplări neobișnuite, care-nlocuiesc cu ușurință realitatea celor mari. Rutina zilnică e eliminată. Visele sale deschid fermoarul unor lumi neexplorate și pline de magie. Motanul casei e bătrân și înțelept, făcând parte din familie încă dinaintea nașterii lui Peter.

Trecem la treabă. Mama îți interzice să te uiți la desene animate. Fizic ești aici, dar cu mintea ești pe altă lume. Pentru adulți, ești cel mai dificil copil care-a existat vreodată. Profesoara e interesată doar de abilitățile tale de calcul. Ți se evaluează capacitățile ca și cum ai măsura cu rigla un caiet de mate. N-ai voie să visezi și mereu trebuie să iei autobuzul ca să nu întârzii. Uneori va fi nevoie chiar și să alergi.

Nu ai dreptul la nicio greșeală, dacă te abați, vei fi pârât de soră-ta (Kate), iar părinții mereu o vor crede pe ea, chit că are dreptate sau nu. O vor duce doar pe ea la cofetărie și doar ei îi vor cumpăra tot felul de jucării.

Când nu e nimeni în jur, faci păpușile să umble de capul lor prin casă. Acestea dau drumul la TV, fac curat în sufragerie și merg la cumpărături, după care fug la război.

Te-ai gândit vreodată de ce nu ne putem trezi când avem noi chef? De ce trebuie spălate vasele și de ce nu îți găsești șoseta? De ce zilnic trebuie să mergi la serviciu și la școală?

Pe de altă parte, pisica doarme toată ziua, la soare sau lipită de calorifer. Noi nu știm nici să toarcem și nici să lenevim.

Când străbate coridorul, bătăușul școlii este Dumnezeu. Așa că dacă n-ai la tine dulciuri sau mâncare, Barry te va sparge. Acasă și-n fața profesoarei nu e altceva decât un prefăcut, dar când dă de piticoți devine un măgar. Uniforma-l schimbă.

Apoi realizezi că totul e în mintea ta și durerea dispare complet, iar faptul că doamna ține cu Barry nu te mai impresionează. Complotul lor e copilăresc, așa că n-ai nicio reacție.

Liniște, nu ți-e rușine?

De gheare și de dinți să nu îți fie frică, în schimb, ferește-te de condamnații la omleta zilnică.

Sunt singura din casă care m-agit. Lasă-l să doarmă, e obosit.

Oamenii mari fumează și nu pot trăi fără să își bea cafeaua. Dacă se uită la știri sunt triști, dacă nu se uită, tot nefericiți rămân. Ei au probleme și fac reclamații, conduc mașini și sunt nervoși. Îi preocupă taxele și ratele la bănci. Pe scurt, se plâng mai ceva ca niște copii.

Ce-i cu văicăreala asta?  

Peter a crescut. Are păr pe mâini și e fericit. Camera nu-l mai încape, așa că devine inventator, ocupându-se cu construirea obiectelor de zbor. E pe cont propriu. Se ocupă de finanțe, dar are și-o motocicletă nemaipomenită.

Dacă nu o să visezi, totul va fi bine și vei merge peste tot cu autobuzul. Nu dormi!

Peter, măi copile!


Comments are closed.