Dansul zmeilor

45344470_320487762064357_7102388397200637952_n

Trupa de marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Zâna Lacului”
Regia: Maria Gornic
Scenografia: Zofia Krzyzanowski
Distribuția: Lenuța Dorobanțu, Sorin Dorobanțu, Izabela Moș, Mircea Moș

Un împărat avea odată trei feciori și-o prințesă. Bătrân fiind, venise vremea să predea ștafeta și-l alese pe mezinul familiei, adică pe prințul Mălin. V-ați prins, pentru longevitate.

Astfel, piticotul primește sarcina de-a avea grijă de curtea-mpărătească, respectiv de surori și supuși. Se merge, cum ar veni, pe mâna noii generații. Însă chiar dacă succesiunea la tron e garantată, maturizarea în sine presupune niște probe.

Între timp, frumoasa Mălina e răpită de un zmeu. Ca atare, în căutarea fecioarei, prințul colindă până și sala.

Iată că discuția ajunge din nou la ideea de ținut monarhic, pentru că fără purtătoare de prunc, regatul e ca și pierdut.

Partea a doua

Treptat, orăcăielile umplu fundalul și mezinul se oprește în dreptul unui lac. Se scaldă puțin ca să se răcorească, după care, de la atâta efort, pleoapele i se închid. Când se trezește, apare și Zâna Lacului, care-i mărturisește că a fost și ea prințesă înainte să fie răpită.

Se lasă ceața și vine primul zmeu, dar Mălin îi plantează spada în stomac, dovedindu-și curajul și virtuozitatea din câteva mișcări. Iată că-l ajută până și natura, ieșindu-i în cale drept ascunziș.

Următorul monstru e însuși dealul pe care poposește prințul. Iată că lucrurile nu sunt întocmai cum ni se-nfățișează. Așadar, odihna sa putea să-l coste scump.

Al doilea balaur are două capete, dispuse pe două nivele, iar când viteazul nostru înfige sabia în zmeu, acesta se multiplică și îl înconjoară. Un nou obstacol neprevăzut se abate asupra sa. Totuși, reușește să-l doboare folosindu-și atât mintea, cât și musculatura. Prin urmare, cei doi monștri se-ncâlcesc și sunt executați pe loc.

45344525_602669523536303_3691923045481447424_n

Partea a treia

În călătoria sa, micuțul Mălin primește o pană fermecată (simbolul precauției), după care îl înfruntă pe al treilea zmeu. Balaurul e atât de înfricoșător, încât o gonește până și pe prezentatoarea poveștii din care face parte. Într-un final, e bătucit cu un ciocan, iar spada îl tranșează în mod definitiv.

Își face apariția și monstrul din adâncuri – expert în dansuri pe ritmuri de nai ca element tradițional. E plin de calități, dar și plin de sine (a fost și-n competiție la „Zmeii au talent”), fălindu-se în permanență cu destoinicia sa. Dansează ca ars și obosește rapid, vrând să se însoare cu fata de-mpărat. Astfel, prințul sare să-l gâdile cu pana și-l prinde într-o plasă, imobilizându-l.

În încheiere, Mălinel o sărută pe mireasa Mălina (numele lor fiind predestinate) și de-aici știți ce urmează… încălecăm pe-o șa și ne ferim de dealuri suspecte.

Următorul spectacol va avea loc pe data de 11 noiembrie. Mai multe detalii puteți găsi aici: www.trupademarionete.ro 

Haideți la teatru, merită!

Comments are closed.