Când profu’ te-nvață prostii

75398315_467595837443251_382202997867806720_n

Filmul românesc „Mo” la Cinema Arta, în cadrul programului pe luna noiembrie
Genul: dramă, thriller
Regia: Radu Dragomir
Distribuția: Dana Rogoz, Mădălina Craiu, Răzvan Vasilescu
Anul apariției: 2019

„Mo”, așadar, e filmul care mi-a adus aminte de facultă, nopți difuze, muzica din căști, învățatu` de pe-o zi pe alta și țigări… multe țigări. Prietenii-ți săreau în ajutor pentru nimic, la examene mai copiai, făceai rost și de cursuri, iar în rest ascultai toată ziua Joy Division. Numele protagonistei pare de export, dar, în fine, Dana Rogoz reușește să facă un cuplu perfect cu inegalabilul Răzvan Vasilescu. Nu mă întrebați cu ce se ocupă, că de la Abracadabra încoace nu îmi spune mare lucru. Ce pot să vă zic sigur e c-acesta-i în sfârșit un film românesc aproape de cele de acu un deceniu. Ca atare, să vedem de unde până unde.

Foile din spate-n față

Ni se prezintă două studente care iau trenul spre „facultă”, în vreme ce mama plânge și le lasă niște bani. Ajunse, fetele își trag ciorapii și fug repede la test. Totu-i pe subiecte, rânduri și în mod cert, pe sub fuste… copiuțele, adică. Așadar, Mo și Vera sunt prinse înainte să vină poliția (chemată de un profesor sever).

Mai departe, pe ultima sută obțin niște cursuri pentru proba matinală. Pe scurt, le primesc de la liderul studenților, care și el copiază. Iată, experții vor ține pasul cu trișorii. Ca urmare, societatea și economia nu au nicio treabă cu diplomele noastre. Totul e un bal mascat cu susținători. Astfel, de aici rezultă brokerii, analiștii sau politicienii.

La party, fetele n-au acces fără bilet, așa că sparg firma clubului cu o cărămidă. Apoi, Mo dă de profesor și îi sperie iubita. Centrul Vechi e acum al lor.

Profu` le scapă de jumate din cursuri și le-ntreabă de absențe. Parcă-ncepe să-i placă de ele. Ca urmare, vrea să știe ce anume le mișcă, de la muzică, pelicule și până la băieți. Dintr-o dată, le duce la el și-ncearcă să le-mbete. Are o grămadă de filme și speră să le-ademenească. Pe Mo o complimentează pentru corpul său (când află că-i e jenă la plajă), iar el e socotit drept un tip destul de cool.

76652263_572553726828836_8153625026361294848_n

Camera cealaltă

Urmează mențiunile („Zabriskie Point”, „American Beauty”), premiile de la Cannes și uitatul cu nesaț la fundurile fetelor. Nu lipsesc nici „Titanic” sau faimosul „Avatar”. Deși uneori dispare, tensiunea rămâne în aer.

La vârsta profesorului, șansele de a-ți găsi perechea sunt destul de slabe. În rest, iubirea fizică e trecută la capăt de listă. Pe deasupra, aflăm că primii punkeri au fost cei de la Ramones și nu The Sex Pistols, cum se credea până acum. Tatăl lui Mo a fost sunetist la Buzău și a murit când aceasta avea doar 14 ani. Tatăl Verei s-a stins din cauza unei grenade declanșate-n propria mână. Ambele au fost marcate într-un fel sau altul.

Profesorul o-ntreabă pe Mo care îi sunt visele, deși, vorba aia, „Those who can, do. Those who can`t, teach.” Împreună, ajung să cânte „She`s Lost Control” de la Joy Division, cu Mo provocatoare la microfon și el dezlănțuit la chitară electrică.

Mama își dorește ca Mo să termine faculta, însă profesorul o sfătuiește să nu se complacă. Îi spune că e senzuală și că ar fi vrut s-o știe acu 20 de ani. O stimulează, o sărută și-ntr-un final, o dezbracă de haine.

Acesta nu o mai ascultă și trece peste voința ei. Vera e-ncuiată pe dinafară, dar cumva reusește s-o salveze pe Mo.

Mo își uită jacheta la el, iar când se întoarce, acesta e deja în cadă. Ar vrea să îl extermine, dar nu o lasă inima. Șocul său a depășit orice așteptări. The End.

P.S. Vouă vă place filmul „Avatar”? Erați sau nu dezlănțuiți pe durata facultății? Știați diferența dintre „ok” și „not ok”? Dar profii autoritari, vi se păreau atrăgători? Nici n-are sens să îmi răspundeți, sesiunea s-a-ncheiat.

IATĂ ȘI TREI CLIPURI CARE MERITĂ DESCHISE. VIZIONARE PLĂCUTĂ ȘI NE VEDEM DATA VIITOARE.GALERIE FOTO AICI

Comments are closed.