Arad: Capitala Culturală Europeană – e oare posibil?
Teoretic, da. Căci decât aşa, teoretic, multe chestii pot fi aranjate cu afirmaţii, declaraţii, înclinaţii şi aplicaţii precipitate. Da, ar fi frumos. Aşa că am dat şi eu – fireşte – un mare LIKE şi Join pe cauza de pe facebook, de unde mai lipsesc, la ora actuală, 190 de … aderări (ca să le zic aşa), să atingem 2000. Să ce? Săăă… numa’. Că doar e o simplă cauză iniţiată online ca oricare alta… da’-i okkey băh ;P
Ideea, in sine, mi-a trecut si mie prin minte, mai demult, cand inca n-am ezitat sa visez cu ochii deschisi nici alte bazaconii suprarealiste, entertainment mult peste nivelul existent sau evenimente extraordinare pentru un Arad in care deseori bate vantul (la figurat – dar nu numai si neaparat). Ca sa nu o mai dau in lambada si sa ramanem la oile noastre, uite un link in care povestesc si asta mai pe larg (care, se face ca a fost chiar primul articol publicat pe WWMP
Aradul e un oras superb din punct de vedere arhitectonic, de o bogatie cultural-istorica rara, dar… asta nu e de ajuns pentru fericirea vietii. O capitala culturala trebuie nu doar sa-si faca reclama ci sa devina un brand… daca e posibil nu unul banal cum isi face tara – adica nu promovezi Aradul cu „frumoasa padure de la Ceala”, dar nici macar cu parcuri si statui – oricat de frumoase si valoroase ar fi ele. O capitala culturala trebuie sa-si creeze un turism URBAN bazat mai degraba pe diverse evenimente, care sa atraga ca un magnet atat tinerimea (pont ieftin: mega-concerte, festivaluri) cat si alti turisti mai pretentiosi (teatru, filarmonica, expozitii – evenimente artistice de care, slava cerului, nu ducem lipsa in ultima vreme).
Ca Aradul sa fie capitala culturala ii trebuie, in primul rand … bani. Multi, muuuulti, multi bani. Ma rog, se da, (cred ca) obligatoriu, de la Ministerul Culturii si din ceva fonduri europene. Practic(!) – si asta la nivel national – cam aici ar fi problema pe la noi. Dar cu toate astea, intr-un oras romanesc a functionat treaba in 2007. De minune, chiar! Nu am fost in Sibiu niciodata dar din cate am auzit si am vazut prin televizor pun pariu ca a fost demn de distinctia respectiva. Am fost, in schimb, in 2006 la Szeged (am locuit acolo chiar, juma’ de an).
Diferenta dintre acesta si orasul meu natal era, desigur, de la cer la pamant. E posibil sa fi fost eu doar mult prea entuziasmat ca am explorat un alt oras tocmai intr-o vara frumoasa cand fetele se-mbraca mai sumar, la orice pas gasesti ceva interesant, ceva de remarcat, de fotografiat, de tag-uit, dar… cand m-am intors acasa a trebuit sa ma confrunt cu o realitate strigatoare la cer: gunoi! Peste tot, pe jos. Cladiri – in esenta frumoase, dar deteriorate si chinuite de trecerea timpului (si de nepasarea autoritatilor). Intre timp, din fericire, Aradul s-a schimbat enorm de mult, intr-un timp relativ scurt, dar inca nu e nici pe departe atat de modern si curat cum ar trebui, iar multe cladiri asteapta (cred ca) degeaba sa fie restaurate.
Si era sa uit sa mentionez evenimentele de acolo – care mai de care – aproape zilnice … asta mi-a placut in orasul acela aparent linistit (daa, mai linistit decat Aradul!): ca era mai tonic ca niciodata. N-am inteles din prima ce era cu bannerul de pe un pod principal care duce spre centru pe care scria „Szeged – capitala culturala europeana” …credeam ca e doar o campanie politica… aflasem ce e cu asta (tot in anul acela) abia dupa ce vazusem un spot pe Discovery, unde deja se facea reclama Sibiului.
Si totusi… parca tot o chestie iluzorie e (deocamdata) sa imaginam Aradul in postura asta… „De ce nu Cluj, de ce nu Timisoara, Brasov sau Iasi?” – ar putea sa se intrebe unii. „De ce nu orase mai mari (sau poate mai frumoase)?”. Cred ca nu e vorba doar de asta. Nici Szeged nu e cel mai frumos oras din Ungaria.
…si daca tot amintesc atat de des tara vecina, anul trecut, printre alte capitale culturale europene a figurat din nou un oras maghiar: Pecs. Asta inseamna ca urmeaza, in curand, iarasi, si Romania. Daca e sa ne raportam insa la calendarul Uniunii Europene, Romania e pe lista cu urmatoarea ocazie abia in 2020. Asa ca … daca chiar vrem sa ne laudam cu Aradul nostru ca viitoarea capitala culturala a Europei… ar trebui sa-l pregatim inca de pe acum…
ianuarie 2011
Comments are closed.