Jack și ouăle de aur

107610898_3018940138202464_4780918993788894937_n

Trupa de Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Jack și vrejul de fasole”
Regia: Zheni Pashova și Petar Pashov
Scenografia: Zheni Pashova și Petar Pashov
Distribuția: Cristian Bordaș, Adina Doba, Lăcrimioara Szlanko, Oana Iurcu, Nuți Dorobanțu, Sorin Dorobanțu

Povestea lui Jack și-a vrejului său e destul de cunoscută. În schimb, ce nu am văzut până acum e acest mod unic de abordare. Mai exact, totul e făcut din frânghii, plase și placaj (aici intră atât cadrul, cât și păpușile). Acțiunea e însoțită de lumini și sound, iar actorii sunt și ei la înălțimea recuzitei.

Drumul de inițiere

Micuțul Jack trăiește într-o cabană putredă de la capătul lumii cu mama sa arătoasă și harnică. La rândul său, acesta-i un romantic și un visător convins. În apropierea lor se ridică un pod mare și rezistent cu o apă limpede pe sub. Mămuca mulge vaca de zor, dar nu mai curge strop de lapte; prin urmare, peste ei vin atât foamea, cât și setea cu căldura. De fapt, e cam evident, văcuța le papă toată pâinea și în rest e de prisos.

Astfel, decizia e luată și Jack va trebui să vândă bovina. Așadar, în drumul său apare-un bătrânel care îl întreabă cât cere pe ea. Încercând să îl convingă, Jack al nostru pune animalul să execute câteva tumbe. Clientului său îi place trucul și afacerea se-ncheie. Trocul îl face pe trei boabe de fasole, în ideea că acestea ar urca până la cer. În schimb, dacă lucrurile nu vor merge conform planului, vaca i se va restitui.

Fericit cu promisiunea, băiatul ajunge acasă și maică-sa îl admonestează. Aceasta crede că-i lipsește o doagă și-l lovește taman în freză. În plus, rămân amărâți și săraci, deci, în noaptea respectivă, Jack este poftit afară.

Soarta și alegerile

Ce să vezi, minunea se-ntâmplă și vrejul iese la iveală. Astfel, Jack se suie la cer, iar îngerul său păzitor îl ajută să-și găsească fericirea. Pentru asta va înfrunta canibalul uriaș din peștera întunecată.

Nu e prima oară când aude de moarte, așa că și teamerile sale se evaporă din start. Drept urmare, în fața grotei dă peste o ladă plină cu lucruri fermecate. Numai unul îi va veni în sprijin, deci, va trebui să aleagă ceva esențial.

Iată, în detrimentul unui banjo, ia cu el găina care face ouă de aur. Când ajunge pe Pământ, e certat din nou pentru plecările sale dese și neanunțate. De nervi, maică-sa ar vrea să coacă pasărea, plângându-i-se totodată că va încărunți. Evident, când vede de ce e-n stare înaripata, fața i se luminează. Vor putea construi în sfârșit o casă nouă? Vor ieși din sărăcie fără a privi înapoi?

107382326_683957578823297_3732247346252403606_n

Dansul metamorfozării  

Bineînțeles, casa-i terminată, dar se umple cu ouă și devine mult prea strâmtă. Totuși, mama lui Jack e bogată, fericită, iar visele sale i se vor împlini curând. Cât despre aurul în plus, e o garanție solidă pentru zile nefaste; fiul său e trecut cu vederea și e scos afară definitiv. Prin urmare, injustă și lacomă, maică-sa îl lasă să se descurce singur.

Noaptea, Jack oftează de zor și-și deplânge soarta. Deși e trist, se hotărăște să urce a doua oară la ceruri (și devine un visător veritabil). Între timp, bătrânul lucrează la o vrajă menită să rectifice tot răul. Păi se poate altfel în viața reală?

Mai departe, Jack ajunge la casa uriașului, unde-i cât pe ce să fie strivit și devorat. Totuși, scapă amețindu-l cu banjoul miraculos (și se-ntoarce în grădina palatului). Pe Pământ găina dispare, iar mama își dă seama rapid că și-a neglijat copilul. Astfel, băiatul e lăsat să cânte-n continuare la banjo.

Prin urmare, cel mai important lucru e reuniunea celor doi. În plus, al treilea bob de fasole a rămas îngropat în grădină (și acum au de mâncare pentru întreaga eternitate).

De reținut: dacă dorim să cântăm împreună, trebuie să fim liberi cu toții și să ne ajutăm reciproc.

P.S. Nu uitați de igienă și aveți grijă de voi.

Iată și link-ul cu piesa integrală.

Galerie foto aici

Comments are closed.