We all live in 3D!

_MG_4030

© Foto: Mircea Boran

 

Festivalul Internațional de Teatru de Animație FITA, ediția 18 (16-20 mai 2017) Arad – România
Teatrul Municipal, Secția Păpuși – Baia Mare
Piesa „Submarinul Galben”
Scenariu: Radu Dinulescu și Armand Richelet
Scenografie și imagini 3D: Armand Richelet
Muzica originală: Armand Richelet după teme Beatles
Distribuția: Iulian Bulancea, Carmen Bulancea, Sonia Codorean, Camelia Strat
Producția spectacolului: Teatrul Municipal Baia Mare
Administrația Fondului Cultural AFCN – București

Imaginați-vă că trăim în interiorul Submarinului Galben și dintr-odată stăm de vorbă cu lunaticul John Lennon. Suntem, așadar, învăluiți de universul muzical al celor de la Beatles.

Printre bulele de aer, vom păși tiptil pe tărâmul fractalilor lui Mandelbrot într-o lume ideală, simetrică, de tip caleidoscop. Gândiți-vă de exemplu la diamantele cerești pe care doar copiii le pot observa.

O muzică blândă te ghidează după ea sub apă și realizezi că plutești într-un vis lucid. În așteptarea răsăritului, contrabasul prinde viață, mângâiat fiind de trei arcușuri pe diagonală. De cealaltă parte, meduzele se zbenguie ca electrizate, mereu de sus în jos.

_MG_4051

© Foto: Mircea Boran

 

E o piesă care face trecerea într-un cosmos unde familiaritatea de odinioară se metamorfozează. Totodată, am observat cât de greu e să creezi momente contondente pe o muzică atât de pacifistă și înălțătoare. Cred că orice lucru bun tinde spre imponderabil.

Până și lanterna cu care părinții căutau un scaun intra parcă în joc. Totul era un mister. Partea audio a fost la fel de impecabilă, însoțindu-ne în călătoria noastră pe mai toate continentele, în vreme ce efectele de lumină au contribuit la atmosfera psihedelică văzută prin ochelarii 3D.

Submarinul, portretizat printr-o figurină veselă, este un obiect unic și firav, lucrat la cel mai mic detaliu, mergând laolaltă cu Păpușa Lennon.

_MG_4054

© Foto: Mircea Boran

 

Desigur, munca titanică din spatele unei asemenea producții nu s-ar fi putut materializa fără sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), cu ajutorul căreia piesa băimărenilor se va juca atât în țară, cât și-n străinătate. Mai pe larg, tot ce ţine de producţia filmului se datorează membrilor AFCN, proiectul fiind depus la secţia „multimedia/ film experimental”.  Teatrul din Baia Mare a finanțat partea de teatru, iar cel care a depus proiectul a fost „Asociația Culturală Thespis” din Arad. În funcție de viitoarele fonduri, piesa va fi perfecționată, se va filma și-n interiorul submarinului, iar povestea va fi ramificată pe mai multe planuri. Prin urmare, deși nu există text, munca este infinită.

Spectacolul tratează retragerea în alte lumi (telefoane, laptopuri, tablete), specifică erei moderne, unde omenirea își neagă o serie de stări, emoții sau trăiri, deși singurul lucru concret rămâne realitatea. E un show atât pentru copii, cât și pentru părinți, bunici, mătuși sau adolescenți… practic nu suportă categorisiri.

La secția „merite” mai adăugăm entitățile care s-au ocupat de interpretarea muzicii, adică Filarmonica din Londra, respectiv Orchestra Filarmonică din Medellin (Spania).

Și iată-ne ajunși la final, fapt pentru care trebuie să ne punem întrebarea, odată cu toate cele de mai sus: într-o vreme când tehnica avansează, oamenii se schimbă și lumea evoluează, ce fel de comunitate ne dorim de fapt?

 

Vă lăsăm cu coloana sonoră a formației The Beatles. Audiție plăcută!

 






Comments are closed.