Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola de pe Mețianu!

Miss Marion Davies Coca-Cola Mețianu Arad

Vă propunem un mic exercițiu civic: întrebați orice arădean de peste 20 de ani, care este elementul emblematic pentru strada Mețianu? Veți primi același răspuns: o reclamă despre care mulți cred că e acolo din perioada interbelică.

Se află în centrul orașului, pe singura stradă pietonală din Arad în care s-au investit mii de euro. Deși nu poate fi considerată o operă de artă de valoare istorică, este un adevărat simbol pentru strada Mețianu – un simbol care arată la perfecție situația precară a acelei străzi, în rând cu majoritatea clădirilor monumente istorice care stau să cadă peste noi. Aparent, e doar o reclamă la Coca-Cola, în realitate… este una dintre multitudinea de oglinde posomorâte ale culturii Aradului, un oraș cu pretenții de Capitală Culturală Europeană.

Pictura murală ce o ilustrează pe Miss Marion Davies – faimoasa actriță americancă a anilor ’20-’30 – ținând un pahar de Coca-Cola în mână, a apărut pe partea laterală a clădirii de pe strada Mețianu datorită Companiei de Îmbuteliat Coca-Cola din Bihor, care avea un depozit și în Arad. După spusele unei arădence care a lucrat în această fabrică, pictura a fost realizată de niște băieți din Ungaria, undeva la mijlocul anilor ’90. Artiști profesioniși sau amatori, nu prea contează, calitatea fiind, pentru un scop publicitar, oricum, impecabilă… pe la începuturi, adică. A fost nevoie de o grămadă de aprobări de la Primărie, iar managerii irlandezi de la fabrica din Oradea au plătit „bani frumoși” pentru realizarea reclamelor, tot atunci făcându-și apariția reclamele Coca-Cola pe blocul din fața Gării CFR și pe clădirea bazinului de înot de lângă Sala Polivalentă. După ce fabrica de îmbuteliat a fost preluată de Timișoara, pictura imensă de pe strada pietonală din Arad a început să se degradeze. Treptat, tencuiala a căzut – și continuă să cadă -, la ora actuală jumătate din chipul actriței Marion Davies și partea cu paharul Coca-Cola fiind complet distrusă.

Întrebarea este:

Cât de greu este pentru o instituție cum e PRIMĂRIA ARAD să trimită un e-mail oficial celor de la COCA-COLA, în care să-i explice că reclama de pe strada Mețianu face parte din istoria arhitecturală recentă a orașului, chiar din cultura modernă a orașului, și că împreună ar trebui să o restaureze ?

Realizăm că din motive concurențiale nu se poate oferi gratuit acel spațiu publicitar, dar, fiind vorba de niște „bani de buzunar” din partea Coca-Cola (cu condiția să nu i se ceară o sumă nesimțit de exorbitantă), teoretic, nu ar trebui să existe niciun impediment pentru un acord de interes comun. Plus că, avem atâția tineri talentați care au terminat Liceul de Artă sau Facultatea de Design care – suntem siguri – ar accepta să recondiționeze pictura Coca-Cola pentru o sumă modică.

…Și fiindcă mulți arădeni sunt de părere că reclama în cauză ar trebui restaurată, Arad Culture pornește campania „Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola pe Mețianu!”, cu o petiție în care așteptăm semnăturile a cât mai multor arădeni.

Semnează petiția AICI

Mulțumim pentru mediatizare publicațiilor Aradon, Nyugati Jelen și Special Arad.

UPDATE

Astăzi (2 iunie 2015), Departamentul Marketing al Coca-Cola România ne-a contactat telefonic și ne-a asigurat că au început demersurile pentru restaurarea reclamei Coca-Cola de pe strada Mețianu. În aceste zile se calculează costurile aferente, urmând ca proprietarii clădirii, Primăria Municipiului Arad și familia Cladovan să fie contactați pentru semnarea contractului de publicitate.

UPDATE 2

26 decembrie 2015 – Campania demarată de site-urile Arad Culture și Special Arad a ajuns, în sfârșit, în faza finală. Deja este o certitudine: faimoasa actriță americană a anilor ’20, Marion Davies, ținând în mână un pahar cu și mai faimoasa băutură carbogazoasă, ne va zâmbi încă o dată din cel mai vizibil unghi al străzii pietonale Mețianu.

Pictura murală (reclamă totodată la Coca-Cola) va fi refăcută de artistul arădean Sabin Chintoan, începând, probabil, din primăvara anului viitor, atunci când condițiile meteo vor permite efectuarea acestei lucrări. Certificatul de urbanism, adică autorizația pentru „operațiunea Marion Davies pe Mețianu”, a fost eliberat de camera 5 a Primăriei Arad la jumătatea lunii decembrie, după luni de zile de „alergări” după zeci de hârțoage oficiale. Toate aceste proceduri legale s-au realizat datorită străduinței lui Laurențiu Cladovan, cel care deține acea parte a clădirii pe care se află pictura (deocamdată) degradată, în timp ce toate cheltuielile au fost și vor fi suportate de către filiala din România a companiei Coca-Cola.

3 Raspunsuri

  1. Cris says:

    Mulțumesc de elucidarea misterului! De un an de zile, de când m-am mutat în Arad, trăiam cu aceeasși percepție asupra desenului. Nici gând de reclamă Coca- cola.

  2. Oana says:

    Pacat pentru iversunarea impotriva reclamei.Sunt nascuta in Arad,m-a fascinat intotdeauna portretul personajului cu aer interbelic si nu am remarcat ca paharul pe care il tine in mana e plin cu Coca Cola.Oricum nu cred ca consumul acestei bauturi ar fi influentat in vreun fel de portretul fetei.

  3. Trompeta Carpatilor says:

    Reclama de sub Coca-Cola – care este un kitsch al anilor ’90- este mult mai valoroasa, cca 1900. Pacat, va fi martelat un document istoric.