STATUIA Sfântului Ioan Nepomuk / str. Episcopiei, colț cu str. Desseanu

STATUIA Sfântului Ioan Nepomuk

Foto: Arad Hotspots

Este cel mai vechi monument al oraşului, deşi în prezent, statuia originală se află în incinta bisericii romano-catolice Arad, copia expusă în piaţeta de pe strada Episcopiei fiind opera artistului plastic arădean Mihai Takács.

Statuia a fost ridicată în anul 1729, imediat după sanctificarea episcopului ceh de către papalitate. Sfântul fiind protectorul apelor, a podurilor, statuia lui a fost aşezată iniţial pe malul Mureşului lângă clădirea vămii de sare, fiind mutată în actualul loc în 1880, după construirea primăriei şi ridicării digului Mureşului. Statuia colorată provine dintr-un atelier vienez, fiind opera unui sculptor anonim și reprezintă sfântul în straie preoţeşti, cu ornamentaţie barocă.

arad city guide logo

Sursa: Arad City Guide

Istoric

Statuia a fost ridicată în anul 1729, imediat după sanctificarea episcopului ceh de către papalitate. Sfântul fiind protectorul apelor, a podurilor, statuia lui iniţial a a fost aşezată pe malul Mureşului lângă clădirea vămii de sare, fiind mutată în actualul loc (intersecţia străzilor Episcopiei şi Desseanu) în 1880, după construirea primăriei şi ridicării digului Mureşului.

Despre monument

Statuia colorată provine dintr-un atelier vienez, fiind opera unui sculptor anonim, reprezentând sfântul în straie preoţeşti, cu bogată ornamentaţie barocă, cu bireta pe cap, având în mână o cruce barocă. În prezent statuia originală se află în incinta bisericii romano-catolice Arad-centru, copia expusă fiind opera artistului arădean Mihai Takács (sculptor și pictor).

Știați că…?

• Sfântul Ioan Nepomuk este considerat astăzi patronul orașului Arad.

• Sfântul Ioan din Nepomuk (n. cca 1345 – d. 20 martie 1393 Praga) este un preot şi martir, probabil de origine germană, născut sub numele „Johannes Welflin” în „Pomuk”, localitate din Boemia de vest. Ioan s-a născut într-o periodă de criză religioasă, cunoscută sub numele de „Marea Schismă din Occident” (împărţire a bisericii) care a durat între anii 1378-1417.

• Mormântul său, care este o capodoperă din punct de vedere cultural şi artistic şi care conţine 16,5 tone de argint, a fost realizat de Joseph Emanuel Fischer von Erlach şi a devenit o atracţie turistică din Praga.

• După legendă, se spune că Johannes von Nepomuk a fost schingiut şi omorât fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol” (Praga), deoarece a respectat sacramentul (taina) împărtăşaniei şi nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soţia regelui.

• În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de către Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730).

• Johannes von Nepomuk este patronul protector al Boemiei, preoţilor, corăbierilor, plutaşilor şi morarilor, podurilor și al celor care păstrează o taină.

• Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.

hartă

Comments are closed.