New Times on the Mississippi: un laborator de artă „postcontemporană” în sala Kinema Ikon

revoltaire 50 mississippi kinema ikon

Nu știu cât de mult sau cât de puțin s-a inspirat Călin Man (reVoltaire) din „mania” lui Mark Twain pentru fluviul Mississippi, dar cert e că arta promovată în cea mai nouă expoziție sub umbrela Kinema Ikon „curge” fluent și fără surplusuri și crap-uri * cum ar fi un… „mesaj artistic”. Pur și simplu: „Fifty Mississippi”.

KINEMA IKON: SERIAL este o nouă serie de expoziții de autor iar proiectul e structurat ca un serial tv. Sezonul unu a debutat vineri, 18 octombrie 2013 și va ține până în aprilie 2014. Vor fi vreo 6-7 expoziții de autor – iar fiecare expoziție e socotită a fi un episod. Sezonul doi va începe în octombrie anul viitor, iar între sezoane vor fi expuse câte o lucrare de grup de tip Wunderkammer – mereu alta.

Dar ce vă întâmpină acum în sala Kinema Ikon din incinta Muzeului de Artă (peste Bibliotecă)? O simbioză intrinsecă de minimalism extrem și codificări rafinate, tehnologie artistică și artă tehnologică, jucării… aparent banale și mașinării complexe, deși nu foarte sofisticate…
Simplitate debordantă, în spatele căreia se ascund povești pe care autorul nici nu se mai catadicsește să le expună (de fapt le expune, dar numai în format txt / php / html – pentru cei care chiar îs interesați). În orice caz… nu e nevoie de cuvinte. Ar strica farmecul liniștii de tip SF! Așa… se aud doar murmuri de după pereții falși, semitransparenți, de la un film experimental proiectat pe perete, sau un alt film(?) în niște căști agățate pe undeva, se „aud” doar luminile viu colorate, click-ăie, aproape insesizabil, jocul video revoluționar de mini-rezoluțional „PVP/Minecraft” (pe un PC Apple, obligatoriu), te așteaptă un microscop în care dacă te uiți vezi scrisul „KAPET”, lămpi USB, un proiector RGB, un glob „plasma Tesla”, un cub „geosab”, amicul meu – roboțelul CX386… sau 500 de dolari tăiați mărunt de Banca Federală a SUA, revânduți ca suvenir cu 4 dolari lui Sandu Palcu și împrumutați apoi arhivei reVoltaire pe timpul expoziției cu Dobândă = 0%. Pe la sfârșit unii au descoperit și claxonul retro „de la ruși”, cu care și-au anunțat plecarea, rupând un pic tăcerea 2.0101101

Ca să produci astfel de minunății… tre’ să ai o minte odihnită, vorba aia… poate un pic chiar să dai în mintea copiilor… dar tocmai asta e magnetul ludic ce te atrage la o expoziție kinema ikon… păi unde ai mai văzut o carte în care ai putea, nici mai mult, nici mai puțin, să joci X – O? O carte care conține nici mai mult, nici mai puțin, decât niște pătrățele puse-n pagini anapoda, o carte în care sunt aruncate cuvinte englezești de bază, numită sugestiv „Randomdrama”… o carte (PARIS + ARAD = PARADIS _ Guide de voyage) cu harta unui oraș (posibil a Aradului) – pe fiecare pagină o altă parte… sau o carte în care sunt, nici mai mult, nici mai puțin… decât 50 de Mississippi :P … „1 Mississippi, 2 Mississippi, 3 Mississippi…” și tot așa :)

Probabil că tocmai această numărătoare americană din jocul „de-a v-aţi ascunselea” este ideea de bază a construcţiei acestui laborator-labirint de kinetică statică. Aşa se acoperă şi conceptul de joacă iconică…

Nu divulg chiar tot… merită o vizită. Ar mai fi de văzut cărțile unicate „ph.Otto” (la asta deja s-a lucrat nițel mai mult), „txt to be written” (aici nu s-a lucrat foarte mult dar umorul de programator se distinge din nou), filmulețele experimentale „The Malcon Tese”, „X” și „5 filme ready media de Vasile Carlova”… și câte și mai câte :)

Am mai spus de câteva ori… dacă vrei să vezi arta probabilă a viitorului, du-te la o expoziție Kinema Ikon!

Foto: Tomck@t

Comments are closed.