Ioan T. Morar și-a lansat „conserva de Arad” la Librăria Corina

Ioan-T-Morar-Sărbătoarea-corturilor-Libraria-Corina

Pentru Biju, așa cum îi zic prietenii vechi din Arad, este de fiecare dată un prilej special să-și lanseze cea mai recentă carte în orașul nostru. De regulă, acest lucru se petrece la Librăria Corina, de altfel singura librărie arădeană care a mai rămas „în viață” de când Ioan T. Morar, precum și Mircea Mihăieș, un alt scriitor și jurnalist născut la Arad, și-au încercat norocul în domeniul culturii și al presei în capitală. Astăzi dimineața a fost o astfel de mică „sărbătoare” – în mare parte între prieteni vechi – purtând titlul de „Sărbătoarea corturilor”, așa cum se numește cel mai nou roman semnat de Ioan T. Morar, apărut la Editura Polirom.

„Ioan T. Morar a scris cea mai bună carte a sa de pînă acum, o tulburătoare analiză cu o miză neobișnuit de înaltă – un excepțional roman al mărturisirilor care mîntuiesc”, ne anunță de pe coperta din spate Mircea Mihăieș, cel care a prezentat astăzi cartea și la Arad.

„O conservă de Arad”

Autorul, Ioan T. Morar, a mărturisit publicului arădean că intenționa să scrie un documentar despre persoane și locații reale, însă a ieșit, până la urmă, un roman în care unii dintre prietenii arădeni ai scriitorului s-ar putea să se regăsească, câțiva dintre cei prezenți la lansare fiind chiar nominalizați, dar fără nume, pentru că se știu ei, între ei. Scriitorul stabilit de ceva timp în Franța a mai spus că „Sărbătoarea Corturilor” chiar a existat, la fel și biserica iudeo-creştină la care se face referire în carte. Mircea Mihăieș, „cel mai vechi şi cel mai nou prieten” al lui Ioan T. Morar, a mai adăugat că acest roman este „o conservă de Arad”, care „ne arată că Paradisul nu există, că noi trăim într-un fel de iluzie, de necontenită căutare”.

Mircea Mihăieș, despre cea mai recentă carte a lui Ioan T. Morar:

Sărbătoarea corturilor descrie o experiență radicală a alterității ca identitate găsită, asumată și iarăși pierdută. Cum să-ți construiești, cu alte cuvinte, propria ființă, propriile adîncimi spirituale sacrificîndu-ți (inclusiv prin suferință fizică) datele banale, comune, concrete ale existenței. Personajele lui Ioan T. Morar sînt niște iluminați profunzi și naivi totodată, străini și familiari, de aici și de acolo, care absorb creștinește litera și spiritul religiei iudaice. Romanul propune o modalitate inedită a eternei lupte dintre Bine și Rău (acesta din urmă avînd chipul concret al instituției represive a comunismului, Securitatea, al delațiunii, al trădării, al urii și șantajului, dar și al demonilor interiori, ai neașezării omului în lume), dintre trăirea religioasă și cea profană”.

Romanul se găsește, începând de astăzi, pe rafturile Librăriei Corina, la prețul de 45 de lei.

Din culisele lansării: scriitorul Vasile Dan, președintele USR – filiala Arad, părea dezamăgit (sau grăbit) și era să plece în mijlocul prezentării, dar a făcut un pas înapoi, totuși, tocmai când a fost salutat oficial de către autorul cărții lansate, iar poetul jurnalist Petre Don a dărâmat din greșeală niște cărți de pe un raft. Emoțiile erau mari, clar!

Comments are closed.