Expoziție-omagiu dedicată domnului Lăzărescu

omagiu dedicată domnului Lăzărescu

Pe 20 aprilie, Asociația „Ion Adreescu” i-a adus un ultim omagiu criticului de artă Dan Lăzărescu, care s-a stins din viață fulgerător pe data de 10 aprilie 2018. A fost mentorul, prietenul, unul dintre membrii fondatori și colaboratorul permanent al membrilor asociației, drept pentru care 38 de artiști au expus 100 de lucrări de artă plastică și 5 lucrări de sculptură în Sala Clio a Complexului Muzeal Arad IN MEMORIAM DAN LĂZĂRESCU.

„În urmă cu câteva zile ne-am luat rămas bun de la mentorul nostru, cel care a fost criticul de artă domnul Dan Lăzărescu și cel care ne-a obișnuit cu minunatele considerații critice. Poate cuvintele noastre sunt prea sărace pentru a omagia un om al cuvântului, dar încercăm să spunem câteva cuvinte simple și sincere. Criticul de artă Dan Lăzărescu a făcut parte din membrii fondatori ai Asociației „Ion Andreescu”. Putem să-l comparăm, fără să exagerăm, cu Lorenzo Magnificul din renașterea italiană, dovadă fiind numeroșii artiști din Arad care în urma stimulării și încurajării domniei sale au reușit să-și descopere adevărata expresie a sinelui în domeniul artistic. La ultima convorbire telefonică pe care am avut-o cu dânsul, i-am relatat faptul că mulți iubitori de frumos doresc să vină în asociația noastră, iar dânsul mi-a răspuns: «Lăsați-i să vină, cu siguranță vor avea ceva de spus”. Aceste cuvinte dezvăluie faptul că a fost un spirit intuitiv, atunci când era vorba de artiști. Ne simțim mai săraci și de asemenea orfani, deoarece toți l-am perceput ca pe un părinte, ne-a urmărit pe fiecare în evoluția noastră de-a lungul timpului, având o vorba bună întotdeauna, pentru toți. Era un fin observator al mesajelor și emoțiilor transmise cu ajutorul artei. Dacă acceptăm ideea faptului că fiecare avem un scop divin pe acest pământ, atunci dânsul a reușit să armonizeze profesia cu menirea, care probabil a fost aceea de a încuraja și a susține exprimarea artistică. Ne va lipsi de fiecare dată când vom organiza un eveniment. Transmitem încă o dată condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus la vernisajul expoziției președintele Asociației „Ion Andreescu”, Daniela Kovats.

31769847_1902826359729701_2023992154145161216_n 31760022_1902823023063368_5839361415936212992_n

Artistul plastic Maria Furnea, fost președinte al asociației, actualmente membru UAP Arad, a dorit să spună și ea câteva cuvinte în semn de omagiu: „Domnul Dan Lăzărescu a venit alături de Cenaclul Ion Andreescu, era, cred, prin 1994, și de atunci a reușit să facă foarte multe lucruri frumoase pentru acest cenaclu. Faptul ca Asociația Ion Andreescu expune acum aici la Sala Clio se datorează domnului Lăzărescu, pentru că la un moment dat Sala Forum, care era dedicată asociației pe vremea respectivă, a fost retrocedată. Tot inițiativa dânsului a fost înființarea Asociației Ion Andreescu Arad, care este un ONG”.

31732072_1902823376396666_208792602370113536_n

Asociația „Ion Andreescu” merge însă mai departe, scopul ei fiind descoperirea noilor talente în arta plastică, pentru a le ajuta să se manifeste și să se dezvolte într-un cadru organizat. Cu ocazia acestei expoziții au fost primiți în asociație doi membri noi. Primul este artistul plastic Fery Baranyai, absolvent al Liceului de Arte Plastice din Cluj, care a mai studiat grafică cu domnul profesor Caba și este fiul regretatului pictor arădean Francisc Baranyai, iar al doilea este tânărul artist plastic Paul Babencu, care a terminat Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, secția grafică, care studiază actualmente la Universitatea de Arte si Design Timișoara, secția grafică.

Bun venit celor noi-veniți în asociație!

 Dumnezeu să-l odihnească în pace pe regretatul Dan Lăzărescu!

 

Comments are closed.