Despre StrArad cu Anda Ionescu

 

Despre StrArad cu Anda Ionescu

„În trei cuvinte – #STRARAD Street Festival. În șase cuvinte – Muzică. Mâncare stradală. Artă. Jocuri. Filme” – Așa descriu organizatorii cel mai nou festival apărut în orașul nostru, a cărui debut a avut loc vineri după-masă în Parcul Eminescu. Un eveniment de care Aradul ducea complet lipsă, care – prin simpla sa amplasare într-un spațiu public – devine un soi de magnet ce atrage o varietate largă de oameni, determinându-i să devină părtași fără ca măcar să-și dea seama. Un val de entuziasm general, printr-o varietate largă de activități în aer liber, de la artă stradală la diferite workshop-uri, jocuri sau concursuri.

Pentru a afla primele reacții despre festival, am realizat un scurt interviu cu Anda Ionescu, unul dintre organizatorii evenimentului. Anda este atât membră a Asociației CitiZenit (care a mai oferit Aradului un festival atipic – Festivalul de Artă Contemporană și Intermedia „Particles”), cât și producătoare de film la ONG-ul Filmesense. În legătură cu StrArad, Anda părea să fie foarte încântată de modul în care se desfășurau lucrurile, la câteva ore de la deschidere.

ARAD CULTURE: Care sunt primele impresii în legătură cu deschiderea primei ediții a festivalului StrArad?

Anda Ionescu: Credem că era momentul să se facă acest lucru, fiindcă noi n-am mai avut astfel de evenimente în spațiul public, în care lumea să poată pur și simplu să treacă și să descopere – și fără să-și planifice neapărat. Avem o serie de activități, de la activități mai artistice la unele mai de entertainment.

- Ce pot găsi arădenii acum în Parcul Eminescu?

– Sunt multe spații de joacă, de sport, de relaxare, de citit, jocuri de societate ș.a.m.d. Există și muzică bună, proiecții de film… Există și artă urbană – un proces pe care noi (n.red. Asociația CitiZenit) l-am început recent în Arad și avem un artist, Pisica Pătrată, din București, care nouă ne place foarte mult și sperăm să-l descopere și Aradul așa cum se cuvine. Acesta va face o lucrare pe un perete din Parcul Eminescu, lângă treptele dinspre Tribunal. În legătură cu StrArad, cred că e o ocazie foarte bună pentru a descoperi alți arădeni decât cei pe care i-am văzut până acum la evenimente, pentru că – fiind un spațiu deschis – cumva atrage toate tipurile de public și este nevoie de acest lucru pentru a răspândi această efervescență culturală în Arad.

- Asociațiile sunt din Arad sau avem și asociații prezente din alte orașe?

– Ca organizatori sau…?

- Nu, ca participanți…

– Organizatorii sunt arădeni, dar da, avem invitate asociații care vin din Timișoara, din Cluj și București. Cam astea sunt principalele orașe. Plus artiștii din Ungaria, pe partea de muzică. Am răspândit puțin raza de acțiune.

- Care a fost reacția lor? Erau deschiși invitației?

– Da. Erau foarte curioși. Cred că e o bucurie și pentru ei să participe la evenimente noi. Adică simți cumva că tu dai startul și că munca ta contribuie să îmbunătățească ceva într-un oraș. Cam acesta e și feedbackul pe care l-am primit de la artiștii sau asociațiile invitate și ne bucură acest lucru pentru că acesta e și scopul nostru.

- Mă gândesc că sperați și la ediții viitoare…

– Evident. Da. Clar!

Vezi programul complet al festivalului StrArad AICI

Comments are closed.