Cum plânge Sharon în camera ei

are nevoie de multa atentie - arad culture

Festivalul Internaţional de Teatru Nou Arad (FITN5), ediţia a V-a
Teatrul UNTEATRU Bucureşti
Piesa „Are nevoie de multă atenţie”, de Martin Crimp
Regia: Sânziana Stoican

Când porneşte piesa, apar şi pancartele fluturate-n aer, în ordine crescătoare: statul, comunitatea, familia și copilul. Ai fi zis că eram din nou la protest.

O bătrână cu părul în bigudiuri prinde mingea şi nu le-o mai înapoiază copiilor din stradă. Decorul e un apartament mizer, plin de sticle goale de bere, doze, şlapi, câte şi mai câte. Bărbatul casei se uită toată ziua la tâmpenii, TV-ul ocupă o poziţie centrală. Când se strică, repară antena fixând în ea o bormaşină şi făcând mult zgomot. E încă noapte și-o trezeşte pe micuța Sharon. Carol(mama) îi ordonă s-o culce la loc, însă el i-o dă cu nepăsare cum că nu-i copilul lui, aşa că să se-ocupe ea.

Sub TV se află frigiderul plin cu doze, combinaţia perfectă pentru orice escapist. De ce stă cu becu` aprins, n-ar trebui să doarmă?

– Vrea s-o pupi înainte de culcare…
– Futu-i!

Îşi aprinde o ţigară şi merge să o pupe. Fiindcă nu erau destule toate astea, apare şi beţivul Bob, care râgâie fără pardon. Carol nu mai poartă ciorapi(şi cine ştie ce nu mai poartă, ni se sugerează). Vecina în vârstă de lângă, care ştie tot ce mişcă, o ia drept o despuiată şi-i critică pe amândoi. Carol e acum doar în sutien, se ridică de pe jos şi-l întreabă pe beţivul nou-venit dacă vrea şi el o bere.

– Băi, stinge lumina aia, copile! se agită Nick.

Acesta o arde pe Carol cu ţigara în mod intenţionat şi din nou se-aprinde becul. Ambii sunt de părere că fiica lor e  hiperactivă, când de fapt e invers. El trece la dansul cu ganterele-n mâini, în timp ce ea îşi pune ochelari de soare şi stă cu ei doar înăuntru. Impresii și figuri. Baba le bate în ţeavă să-nceteze zgomotul. Pentru ei, Sharon e un drăcuşor. Acum s-a apucat să mănânce pământ, sugerându-le că moare cu zile de plictiseală.

Vârstnica îi ia mereu prin surprindere, ba mătură, ba scutură prosoape.

– Acoperă-te, futu-i! Ce-i asta, striptease show? Te crezi în Tenerife, Carol?

Ca să pună gaz pe foc, baba o stropește pe Carol de la un etaj mai sus. În tot acest timp, copilul suferă de totala lor lipsă de afecțiune. Când mai trag un ochi spre ea, îi dau de mâncare o chestie veche de aproape patru zile. E sfătuită s-o halească cât mai repede. Așadar, copila face pe ea, prilej cu care i se pune o altă etichetă. Deviato, ești ca ăia cu Sindromul Down!

Foto: Adi Bulboacă

Foto: Adi Bulboacă

Bob se holbează la Carol și la… chiloții ei inexistenți, dar se lovește și își sparge capul. Baba mărturisește că-i plac filmele violente, iar Nick mai trage-un fum și se lasă de fumat. Când Nick ridică-n aer un cuptor cu microunde, vecina îl admiră pentru rezistența sa.

Nick vrea s-o facă cu Carol ca un lup cu sula sculată. Scapă cadoul lui Shanon („l-ai stricat!”) și-l ascunde sub fotoliu. Îi aprinde acesteia lumânarea de pe tort, dar baba vine și spune din nou: Fetița nu are haine, iar maică-sa face topless, ce familie destrămată! Crainicul de la TV începe știrea cu „adică”.

Sharon sapă acum în grădină, însă nimeni n-o obligă să mănânce pământ. Nick o opărește, fapt inspirat dintr-un caz real.

Din camera fetii se-aud scrijelituri. Părinții lui Shanon nu știu nici câți ani are fetița. Un reprezentant al Protecției Copilului vine la final să îi viziteze, dar ușa fiicei e-nchisă cu cheia. Prin fața noastră trec din nou plăcuțele cu denumiri.

Scrie un comentariu