Weekend de film @ Cinema Arta (18 – 20 septembrie)
18 – 20 septembrie
Cinema Arta
Centrul Municipal de Cultură Arad, FilmETC. și 111film vă invită la o nouă serie de proiecții de filme artistice în selecția lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.
După ce în cadrul Zilelor Aradului am mai avut parte de câteva filme bune, proiectate în mod gratuit arădenilor, fie în aer liber, pe Ștrandul Neptun, fie la Cinema Arta în zilele cu ploi, seria de proiecții continuă în această toamnă, între 18 și 20 septembrie la cinematograful Arta. Intrarea la toate proiecţiile va fi gratuită.
Programul detaliat
Vineri, 18 septembrie, ora 18.00
Force majeure (Caz de forţă majoră)
Suedia-Franța-Danemarca-Norvegia, 2014. Regia: Ruben Ostlund.
Durata: 120 min
O familie suedeză ajunge în Alpii francezi pentru cîteva zile de schi. În timpul unui prînz la restaurant, o spectaculoasă avalanşă răstoarnă totul cu susul în jos. Mama îşi strigă soţul în timp ce încearcă să- și protejeze copiii, doar că unica grijă a bărbatului este să se pună de unul singur la adăpost… Poate că dezastrul a fost evitat, dar lumea familiei a fost zguduită pînă în temelii – de unde și recomandarea comic-cinică a unui cronicar pentru cuplurile care merg împreună la acest film: s-ar putea să se lase cu discuții inconfortabile după proiecție.
Vineri, 18 septembrie, ora 20:30
The Lesson (Lecţia)
Bulgaria-Grecia, 2014. Regia: Kristina Grozeva, Petar Vlachanov.
Durata: 105 min
Nadejda predă engleza la un liceu de lîngă Sofia. Lucrurile scapă de sub control atunci cînd una dintre elevele ei e victima unui furt, iar, pe plan personal, profesoara află că şi-ar putea pierde casa pentru că ratele nu au fost plătite la timp. Nadejda e gata de orice pentru a face rost de bani pînă nu e prea tîrziu. Această drama socială cu scene de suspans și tensiune demne de un film hollywoodian este unul dintre cele mai premiate filme recente, inclusiv la TIFF 2015, unde a primit premiile pentru cea mai bună interpretare și cea mai bună regie.
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 17:00
Toto şi surorile lui
România, 2014. Regia: Alexander Nanau.
Durata: 93 min
Totonel are zece ani şi aşteaptă, împreună cu surorile sale mai mari Andreea şi Ana, ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă să se descurce pe cont propriu, sperînd ca familia să se reunească o dată cu revenirea mamei. Filmat de-a lungul cîtorva ani, impresionantul documentar al lui Alexander Nanau funcționează aproape ca un film de ficțiune, pe cît de pasionant pe atît de șocant – date fiind scenele în care personajele din anturajul protagoniștilor își injecteză heroină. Remarcabil în această dură cronică socială cu final neașteptat este felul în care Totonel și Andreea reușesc să rămînă curați și să-și găsească drumul într-o lume cenușie care nu le dă aproape nici o șansă. Numeroase premii, cel mai recent fiind obținut la Festivalul de la Sarajevo.
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 19:00
Bucureşti Non Stop
România, 2015. Regia: Dan Chișu.
Durata: 86 min
O noapte petrecută în faţa unui butic nonstop de cartier. Achim, proprietarul magazinului, reprezintă legătura între patru poveşti ale unor oameni obişnuiţi, surprinşi în situaţii extraordinare. Oricît de diferiţi, şoferul de taxi şi prostituata, cuplul de bătrîni, îndrăgostiţii şi escrocii cartierului au ceva în comun: magazinul nonstop al lui Achim. Este cel mai bun și mai ambițios film al lui Dan Chișu, care nu doar că ține în mînă o distribuție eclectică (din care mai fac parte, printre alții, Dorina Lazăr, Ion Besoiu, Alexandru Papadopol(care va fi prezent la proiecție), Toma Cuzin, Dorian Boguță, Olimpia melinte), ci și încrucișează fluid cele patru fire narative într-un portret unitar al lumii haotice în care trăim. Film prezentat în avanpremieră.
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 21:30
Xenia
Grecia, 2014. Regia: Panos Koutras.
Durata: 128 min
După moartea mamei sale, Dany (16 ani) părăseşte Creta pentru a-şi întîlni fratele mai mare, Odysseas, care locuieşte la Atena. Născuţi dintr-o mamă albaneză şi un tată grec pe care nu l-au văzut niciodată, cei doi fraţi hotărăsc să meargă la Salonic să-şi caute tatăl şi să-l oblige să-i recunoască, pentru a dobîndi cetățenia greacă și, poate, și o parte din averea lui. Prezentată la Cannes anul trecut, această odisee comică nelipsită de accente dramatice reușește să vorbească pe un ton lejer despre chestiuni “grele” (emigrația, rasismul, homofobia – care stau să explodeze într-o Grecie răvășită de criza economică). Ca bonus, cîteva scene muzicale și de dans absolut irezistibile.
Duminică, 20 septembrie, ora 11:00
Fiddlesticks (Orăşelul Alandala)
Germania, 2014. Regia: Veit Helmer.
Durata: 82 min
Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap cînd cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vîrstă sînt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrîni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să-şi elibereze bunicii şi să readucă totul la normal! Filmul este dublat în limba română.
Duminică, 20 septembrie, ora 17:00
Aferim!
România, 2015. Regia: Radu Jude.
Durata: 108 min
În România secolului al XIX-lea, zapciul Costandin şi fiul său Ioniţă străbat sudul ţării în căutarea unui sclav ţigan fugit de la curtea boierului său. Drumul îi poartă prin peisaje exotice şi le scoate în cale sute de personaje secundare, oferind cîte o surpriză la fiecare scenă. Totul este prezentat cu umor molipsitor, în timp ce se păstrează autenticitatea atmosferei vremurilor – surpriza supremă fiind că povestea e cum nu se poate mai actuală. Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Berlinala din acest an și cel mai mare succes de box-office local, cu peste 70.000 de spectatori.
Duminică, 20 septembrie, ora 19:00
Alyiah Dada
România, 2015. Regia: Oana Bujgoi.
Durata: 116 min
În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfîntă, pentru a înființa una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi pînă azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curînd. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. Documentarul Oanei Giurgiu (care va fi prezentă la proiecție) e o istorie bine documentată a evreilor din România, narată aproape ca un basm, cu scene de arhivă nemaivăzute pînă acum.
Duminică, 20 septembrie, ora 22:00
La isla minima (Mlaştina)
Spania, 2014. Regia: Alberto Rodriguez.
Durata: 105 min
Două adolescente dispar dintr-un oraş din mijlocul mlaştinilor din Guadalquivir. Doi detectivi sînt trimişi de la Madrid să investigheze cazul. Fiecare are metoda lui, dar niciunul nu se află în cel mai bun moment al carierei. Curînd îşi vor da seama că mult mai multe tinere au dispărut în ultima vreme şi că există o sursă de bunăstare locală: traficul de droguri. Tonul acestui policier pe muchie de cuțit, distins cu un număr record de Premii Goya (Oscarurile spaniole) este extrem de întunecat, demn de filmul Seven, iar revelația din ultimele minute e cel puțin la fel de zguduitoare.
Eveniment organizat în parteneriat cu FilmETC. și 111film.
Comments are closed.