Triology sau un „trip cuminte” pe LSD la Galeria Alfa

În cadrul unei expoziții Triology la Galeria Alfa am găsit-o pe Aura Bălănescu și lucrările ei. Ca absolvent al Facultății de Arte Plastice și Design, Departamentul de Sculptura (2003 ) Universitatea de Vest Timișoara și Studii de doctorat ale aceleiași instituții (2010) , Aura Bălănescu explorează diverse extensii ale muncii sculpturale , pornind de la video / instalare analogică audio până la reprezentarea stereoscopică .

Triology exprimă trecerea de la reprezentarea binară a ADN-ului (dublu helix, biologie) la trinary (triplu helix, triology). Imaginea de sinteză a ordinii mentale obținute evidențiază concilierea stereoscopică a polilor de reprezentare vizuală, în extenso, a realității duale, care generează cunoaștere rațională, sub forma unui câmp de luptă între bine și rău, lumină și întuneric, bine și rău, noi și ei. Depășirea dualității este confirmată în fizica cuantică, prin experiența complementarității a particulelor care generează cuantum fotonic, acele forme primare de energie, capabile de a memora și a transporta informații. Traversând o istorie plină de dramă, transpunerea ADN-ului în realitatea explicită are loc în interiorul unei matrici vizual și auditiv-spațio temporale, o scară de frecvențe mai mare și mai subtilă dimensional. Poate nu întâmplător, setarea verticală a lucrării seamănă cu o scară în sus-jos, în ambele nivele fizice și de reprezentare.

În Triology, percepția vizuală este îmbunătățită prin combinarea nivelurilor de realitate, începând cu planul fizic-material (pictura actuală), urmat de cel virtual al oglinzii (prin efectul catoptric), în cele din urmă conducând la planul mental, obtinut prin sinteza stereoscopică efect (imagine plutitoare). De data aceasta, poziția tulpinii ADN-ului este orizontală, creând un pasaj în interiorul căruia privitorul este integrat ca o parte a experienței vizuale continuumului, completată prin repetarea perpetuă a dramei umane.

sursa: aurabalanescu.ro

Comments are closed.