Terapie prin culoare la Galeria Alfa

01-IMG_9453

Sub egida Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad, artista Elena Boțan și-a expus marţi seara cele mai noi lucrări de acuarelă, precum și câteva icoane, în cadrul expoziției intitulată „Trepte”. Deși a fost puțină lume prezentă, s-a remarcat un bărbat trecut de prima tinerețe, care a fost nerăbdător să se prezinte și să-și expună și el… intențiile.

„Trecând la expoziția de față, am putea spune că este un recital cromatic plăcut ochiului, artista folosind cu brio contraste cromatice ca cel cald – rece, complementar și clarobscur, scoțând în evidență subtilități tehnice, modalități de fluidizare a culorilor, transparențe sensibile, amestecuri cromatice, căutate sau spontane care, grație aportului apei și a capacității de absorbție a hârtiei, dau rezultate benefice, accentuând măiestria realizatorului. Lucrările sunt etalări ale stărilor sufletești ale artistei, niște radiografii ale trăirilor interioare. Una dintre caracteristicile principale ale lucrărilor expuse este prospețimea, o prospețime pe care mulți o caută, fără a o găsi, greu realizabilă, timp de o spontaneitate bine cumpănită, fără urme de cerebralitate aridă. Dincolo de spontaneitatea lucrărilor, putem sublinia muzicalitatea lor, dacă ar fi să facem un exercițiu de transcriere pe note a imaginilor create, am avea reale satisfacții. Folosind ca temă laitmotiv treptele, care pot fi interioare, exterioare, ascendente sau descendente, de fapt trepte ale vieții, subliniind că viața ne oferă urcușuri, dar uneori și coborâșuri. De remarcat ușurința cu care își lasă amprenta pe hârtie, demonstrând o bună cunoaștere a tehnicii de lucru, rezultat a unor perioade benefice de acumulări, deconspirând un artist matur, muncind perpetuu, o muncă aureolată de succes”, a spus artistul plastic, profesorul și criticul de artă Ioan Kett Groza, cel care a vernisat expoziția.

La finalul prezentării, a intervenit cu un mic discurs și Andrei Kelemen, un negustor de artă născut la Arad care, conform spuselor sale, a ajuns bogat din această pasiune și dorește să revigoreze piața investiției în lucrările de artă a celor vii, în contrast cu ce se ocupă marile case de licitații de artă. El s-a arătat foarte plăcut impresionat de picturile artistei Elena Boțan, iar la rugămintea să ne arate care pictură intenționează s-o cumpere, a „pus pe listă” cel puțin trei sferturi din lucrări. Totuși, investitorul are o condiție: preferă să cumpere mai multe opere la un preț mult mai accesibil decât ar fi valoarea pe piață, iar în cazul în care acestea se vor vinde mai departe, artiștii care-i acceptă afacerea vor mai primi, încă o dată, o parte din sumă. E o „tranzacție” benefică pentru ambele părți, spunea negustorul, deoarece, în ultimul timp, majoritatea artiștilor n-au mai vândut nicio lucrare de ani de zile.

Comments are closed.