S.T.E.L.A. (Silver Tech Engineered Light Artifacts)
audio: Shigeto - Escape From The Incubator
Cât timp o lucrare științifică e încă la nivel experimental, vorbim de artă experimentală. Pe aceeași idee se bazează, în principiu, întreaga mișcare artistică „Kinema Ikon”, iar ultima expoziție, cea de-a 9-a din sezonul 2, reflectă perfect acest aspect științifico-artistic. Vineri, în sala Kinema Ikon de pe etajul 2 al Muzeului de Artă, a fost vernisată S.T.E.L.A. (Silver Tech Engineered Light Artifacts) – o instalație interactivă bazată pe tehnologii de recunoaștere a gesturilor, realizată de artista-programator Ana Cârlan din cadrul laboratorului de artă trans-media Modulab.
S.T.E.L.A. (Silver Tech Engineered Light Artifacts) este o instalație fizică 3D cu o proiecție 2D, dinamică și interactivă, mapată pe segmentele de aluminiu ce formează structura fixă. Când se inchid luminile și S.T.E.L.A. prinde viață, segmentele ei de aluminiu împart spațiul în forme geometrice și dau naștere unui haos rigid. Componența dinamică este dată de interacțiunea vizitatorilor cu proiecția, modelând ansamblul imagistic și audio prin intermediul unui leap motion.
Ana Cârlan a folosit o tehnică de codare dezvoltată inițial ca un suport de curs la o Universitate din Massachusetts, dar care, ulterior, a fost lăsată open source, pentru descărcare gratuită de pe net. Propriu-zis, este un program similar codului Java, doar că are un beneficiu în plus, oferind și o interfață pentru preview. Din acest punct, artista a dezvoltat un concept propriu, a cărui codificare se întinde pe 10 pagini A4, adaptând-o cu un senzor hardware de recunoaștere a mâinilor și a gesturilor – o tehnică la care lucrează la ora actuală mari companii IT, dar care deocamdată nu are precizia dorită.
Comments are closed.