Recycle Your Technology @ Muzeul de Artă

447962847_122148794546224189_4717666562192212763_n

21 iunie, ora 17:00
Muzeul de Artă

Recycle Your Technology, 21 iunie – 21 iulie 2024

Artiști: Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru, gH. [ d s l x ]
Curatoare: Suzana Dan
Vernisaj: Vineri, 21 iunie, ora 17:00 – Muzeul de Artă Arad, Str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II
Recycle Talks: Vineri, 21 iunie, ora 18:00 – Muzeul de Artă Arad // Invitații:
Elena Scutaru (Eco Positive), via zoom Alexandra Arnatu și Ada Lungu (Asociația Volens, Patrula de Reciclare)

Program vizite expoziție:
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00, ultima intrare: 17:15

Program ateliere:

▪️ 22 mai, 10:00 – 13:00 – Workshop gH. [ d s l x ], “Artefact Sonic: Spații Sonice”

Instalații sonore care combină ideea graffiti-ului cu puterea imersivă a sunetului. Scopul său este de a transforma spațiile obișnuite în medii sonore captivante, utilizând playere MP3 ascunse sau camuflate, integrate în electronice reciclate.

▪️ 29 iunie – 11:00 – 14:00 – Workshop Denis Flueraru, “Sonic Explorations”
Atelierul realizat de artist implică crearea unei instalații sonore de către participanți, folosind un microfon de contact pe care aceștia îl vor construi în cadrul atelierului.

▪️ 29 iunie -15:00 – 18:00 – Workshop Sergiu Doroftei, ”Creating a Theremin”
În cadrul atelierului realizat de artistul Sergiu Doroftei, tinerii vor construi împreună cu acesta un Theremin. Thereminul este o instalație de sunet construită prin descompunerea mai multor radiouri și casetofoane, cu care banda de casetă audio se combină și înregistrează în loop o lucrare sonoră.

▪️ 6 iulie – 13:00 – 16:00 – Workshop Dorian Bolca, ”Lampi Dimabile”
Atelier de creație pentru realizarea lampilor cu intensitate reglabilă din carcase, părți și resturi de electronice vechi (TV, radio, lampi, ceasuri, etc).

„Undeva în America un bec a fost aprins de peste 100 de ani și din acel moment arde neîntrerupt. Și nears. Anduranța inițială a ciorapilor de damă fabricați este un lucru absolut imposibil de imaginat în zilele noastre. Iar obsolescența programată ne crește precum un sâmbure mic lucios și negru (sau un cip fiindcă tot vorbim despre tehnologie) în creierul nostru copleșit de informații și expus la speculații delicioase. Iată! O ofertă pe care nu o putem refuza! A sosit momentul ca omenirea să plătească factura pentru nesfârșitele dorințe de mai bun, mai comod, mai ușor, mai facil! Inițiativa de conștientizare a voracității cu care consumăm la o scară cu mult peste capacitatea noastră și a mediului în care trăim sună ca un cântec de lebădă melodramatic. Apocaliptic vorbind suntem acolo, doar că hăul cel negru și personajele malefice au un ambalaj strălucitor. Și se strică foarte repede. Fix așa cum ne doream tot noi. Această pendulare emoțională între frustrarea deteriorării rapide a unui aparat sau obiect și dorința de a avea ultimul model este întruchiparea perfectă a autofagiei și a prezenței unui sfârșit de lume în fiecare dintre noi, zi de zi și clipă de clipă. Într-o paralelă ușor prețioasă, sună un pic amuzant gândul că oricare dintre dogmele religioase care au împins în față credința într-o judecată de apoi, ar trebui să fie sincer roase de invidie fiindcă lor nu le-a reușit așa de bine faza asta cu veșnica penitență… Recycle Your Technology vine în acest context cu un insert care are toate șansele să deranjeze în noi ceva din „armonia interioară apocaliptică” – extract text curatorial Suzana Dan

Expoziția itinerantă găzduită de Muzeul de Artă Arad în perioada 21 iunie – 21 iulie, prezintă publicului lucrări multimedia realizate de artiștii: Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și Gheorghe Iosif. Cele patru lucrări interactive sunt realizate din deșeuri electronice puse la dispoziție de partenerul Eco Positive și colectate prin campania „Recycle Your Technology for Art”.

„Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei. Expoziția itinerantă va fi găzduită de Salonul de Artă și Industrie, Reșița, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Rezidența9 din București.

Parteneri: Rezidența9, Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia, Asociația Volens, Eco Positive

Comments are closed.