Reconstituirea /// Cinemateca estivală @ Cinema Arta

217931636_1548898948780942_7386845330321167658_n

30 iulie, ora 21:45
Cinema Arta

Cinemateca estivală își propune să ofere în perioada iunie-septembrie 2021 prilejul de a viziona o serie de creații din patrimoniul cinematografic românesc deopotrivă pentru copii și publicul matur. Spectatorii au posibilitatea să se bucure de aceste proiecții în ambianța plăcută a serilor de de vară petrecute în grădina cinematografului Arta.

Povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, se transformă într-o crimă.
Realizat în alb/negru, filmul a avut premiera în ziua de 5 ianuarie 1970, la București, însă a fost interzis la scurt timp. Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu – cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică. Filmul a fost redifuzat abia în 1990.
Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliție, cu sprijinul unei echipe de cineaști, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconștientul românesc colectiv, pe care o realizează cu același simț al concretului, al notației minuțioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate. Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-anchetă, ca un film-dosar de existență, ca un film-fapt de cronică, “Reconstituirea”, prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral și spiritual românesc. Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri și semnificații filosofice.

Regie: Lucian Pintilie
Cu: Vladimir Găitan, George Constantin, George Mihăiță

Accesul la proiecție se face pe baza unei rezervări la adresa cinemaartaarad@gmail.com sau mesaj la numărul de telefon 0723/897956 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.
În caz de vreme nefavorabilă, proiecția va avea loc în sala mică a cinematografului Arta.

IMPORTANT:
Participarea la evenimentele în aer liber este condiționată conform prevederilor legale în vigoare, după cum urmează:
– pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
– persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore;
– persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
– persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).
______
Proiecția este organizată de Centrul Municipal de Cultură, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad

Comments are closed.