Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească @ Complexul Muzeal Arad


Monetaria statului.155 de ani

10 aprilie – 18 mai
Complexul Muzeal Arad
(Palatul Cultural, etaj II)

Vernisaj: joi, 10 aprilie, ora 12:30

Monetăria Statului aniversează 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească cu o premieră în Vestul țării, la Arad, unde expune pentru prima dată într-un muzeu din România matrițele și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului.

Fondată în 1870, Monetăria Statului este standardul pentru monedă și artefacte prețioase în România. Monetăria Statului a impresionat la World Money Fair 2024, prezentându-și inovațiile și măiestria în fața unui public internațional. Participarea a fost o oportunitate pentru a evidenția excelența în numismatică și a stabili noi relații de colaborare pe plan mondial. Complexul Muzeal Arad este primul muzeu din România unde sunt expuse matrițele, precum și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului, prezentat la World Money Fair 2024, Berlin (Germania).

„Expoziția, deschisă în premieră de Monetăria Statului într-un spațiu muzeal din România, se subscrie obiectivelor pe termen mediu și lung ale instituției noastre, atât prin rolul educativ, pentru tinerele generații, cât și prin rolul de prezentare a istoriei instituțiilor care au contribuit la desăvârșirea României moderne. În acest sens, amintim parteneriatul dintre Complexul Muzeal Arad și Asociația PRONUMISMATICA, precum și colaborarea cu Institutul de Studii Financiare și Autoritatea de Supraveghere Financiară, concretizat prin organizarea de evenimente educaționale cu scopul de a oferi tinerilor vizitatori ai muzeului nostru o incursiune inedită în domeniul istoriei financiare și bancare, dar și consolidarea cunoștințelor prin proiecte de educație financiară”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexul Muzeal Arad.

Regia Autonomă Monetăria Statului este una dintre cele mai vechi instituţii ale statului nostru, iar istoria ei este marcată de două repere esențiale: 24 februarie 1870 – inaugurarea primei monetării în sediul din Șoseaua Kiseleff (eveniment desfășurat în prezenţa domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu şi a ministrului de finanţe I. C. Brătianu) și 20 decembrie 1935 – reînființarea Monetăriei Statului în sediul actual.

Baterea de monedă în România s-a dovedit a fi nu numai necesară dar și rentabilă din punct de vedere economic, reprezentând atributul independenței, suveranității și unității statale a României. Prin producerea de monede, medalii, sigilii și alte obiecte de mare valoare, Monetăria Statului susține stabilitatea economică, facilitează tranzacțiile comerciale și asigură aprovizionarea cu monede de calitate, esențiale pentru funcționarea sistemului monetar național.

Fabricarea monedei constituie principala activitate a Regiei Autonome Monetăria Statului, astfel că aici se realizează cu succes moneda de circulație și pentru alte Bănci Centrale.

Moneda numismatică se realizează atât din metale prețioase (aur sau argint), cât și din metal comun (aliaj de cupru), iar tehnologia de fabricație a acestora se încadrează în standardul de calitate proof, datorită destinației specifice: colecționari/numismați.

Totodată, Monetăria Statului joacă un rol semnificativ în viața socială și culturală a României, promovând patrimoniul cultural, educația și comemorarea. Astfel, nu este doar o instituție economică, ci și un simbol al identității naționale și al valorilor culturale.

Monetăria Statului este furnizor exclusiv de ordine și decorații pentru Președinția României și singura instituție din România care poate să execute în condiții de maximă siguranță următoarele categorii de produse: sigilii, ștampile și matrițe timbru sec cu Stema României.

La împlinirea celor 155 de ani de la înființare, Regia Autonomă Monetăria Statului se află în permanentă dezvoltare, investițiile din ultimii ani optimizează funcționarea internă și poziționează instituția ca un lider în domeniul său de activitate.

Comments are closed.