Limbajul și vulva de lemn. Expoziția „Salonul de Iarnă” la Sala Clio

Limbajul și vulva de lemn Expoziția Salonul de Iarnă la Clio

Nu e vorba de o expoziție vulgară. În artă… uneori, de la genital la genial e doar un pas mărunt de tot. E surprinzător, totuși, că tocmai la o expoziție „Ion Andreescu” – asociație a cărei artiști sunt, de regulă, mai „cuminți” – dăm de o sculptură în lemn ce semnifică niște picioare desfăcute și un organ genital feminin în toată splendoarea sa… cu o piatră băgată în ditamai gaură (poate fi important). În rest, cum ne-am obișnuit deja: pictură, grafică, desen și, mai subtil așa (în alte cazuri, nu și de data aceasta!), sculptură.

Sala Clio, miercuri, 18 februarie. Salonul de Iarnă. Am întârziat intenționat, știind că n-am să pierd nimic. Cine-l știe pe criticul de artă Dan Lăzărescu, cunoaște problema. După vreo 20 de minute în care-am lipsit, era încă în toiul discursului și o ținea așa încă vreo 20. La un moment dat… șoc! Domnia sa se simțea foarte rău și a fost nevoit să întrerupă analiza artistică, undeva pe la jumătate.

Despre restul expoziției… numai de bine. Pe lângă sculptura artistului-chirurg Celus Ciobanu, mi-au captat atenția câteva picturi interesante despre Arad ale lui Pavel Jurik, picturi cu peisaje de Anamaria Crișan și compoziții abstracte de Ina Pricpop, Lovas Monica și Elena Apostol, respectiv câteva portrete-desen minuțioase de Sorin Birău. Inutil, oarecum, într-un colț s-au mai inserat și câteva desene ale unei fetițe… „Maya Heart” se semnează, are două portrete (posibil, autoprortrete) și un desen cu Ariel – Mica Sirenă și companionii săi. Păi ce tot zic, când spun că – de regulă – e o expoziție cuminte??!

Comments are closed.