Jazz la puterea a treia

international jazz day arad 2016

Ediția de anul acesta a Zilei Internaționale a Jazzului la Arad s-a extins pe trei zile, ajungând un adevărat festival. Au fost trei zile încărcate la maxim cu jazz de înaltă calitate, de la bibop la cool jazz, swing, sau chiar fusion. 

Primii care au urcat pe scena Cinematografului Arta, joi, 14 aprilie, au fost Arcus Trio (Alexandru Arcuș, Adi Stoenescu și Marcel Moldovan), jazzul lor combinând mai multe stiluri, de la folclorul românesc și balcanic, până la R&B, sau chiar prog-rock. Următoarea formație a fost JazzyBIT (Teodor Pop, Mihai Moldoveanu și Szabo Csongor-Zsolt) a cărei jazz s-a încadrat într-o zonă mai „tradițională”, dar s-au putut remarca și anumite influențe funk sau chiar latino.

Seara de vineri, 15 aprilie, i-a găzduit pe Sarosi Peter & Azara (Sarosi Peter, Pal Gabor, Szabolcs Gyergyai și Gabor Szabolcs) care au câștigat doi ani consecutiv premiul „Formația anului” la Gala de Jazz din București, în 2013 și 2014. Repertoriul ales pentru spectacolul de la Arad a cuprins atât coveruri ale unor melodii jazz celebre, cât și compoziții proprii. După stilul mai sofisticat al primei trupe, publicul a fost invitat la un party tipic arădean, prin showul îndrăgitei formații locale „Q Band” (cunoscută mai mult după vechea denumire, Quaternion Band) care a încins atmosfera cu coveruri ale unor melodii foarte îndrăgite, din aria funk și soul.

Ultima seară a festivalului #aradcanjazz a fost rezervată, mai întâi, celor de la Sebastian Spanache Trio (Sebastian Spanache, Csaba Santa și Radu Pieloiu), care au câștigat premiul I la Festivalul Concurs „Johnny Răducanu” din Brăila. Trio-ul a interpretat piese originale de jazz, post-bop și fusion, de pe ambele lor albume.  Cei care au încheiat evenimentul au fost  „Pankastic!”, atât ca nume al trupei, cât și ca impact, muzica lor fiind un mix extrem de reușit între swing și gypsy jazz-ul lui Django Reinhardt.   

Arcus Trio

JazzyBIT

Sarosi Peter & Azara

Q Band

Sebastian Spanache Trio

Pankastic!

Comments are closed.