Invitație în Paradisul lui Zeus… LOL

Invitație în Paradisul lui Zeus LOL

Natura. Fermecătoare prin definiție. Aproape că ai crede că nu o poți reda mai frumoasă decât este, dar apoi vine un artist și o transformă într-o cu totul și cu totul altă poveste. O poezie vizuală, o emoție statică, o cromatică spirituală. Frumos, frumos… dar parcă ceva scârțâie…

Expoziția respectabilului Virgiliu Jireghie (AAF-UZP – indiferent ce-ar însemna asta), seniorul artei fotografice arădene, propune o astfel de incursiune pacifistă, un adevărat îndemn la o liniște sufletească… o „invitație în Paradis”, așa cum a fost denumită și expoziția de fotografie a cărui vernisaj a avut loc la Sala Clio marți, 8 aprilie. Dar stop, stop, stop! E roșu în Paradis… și nu e de la o lalea.

Invitație în Paradisul lui Zeus LOL 2

Zeus și Bacchus, surprinși în ipostaze romantice… sau WTF ?!

„Florile lui Hipocrate”, „Dragoste platonică”, „Grădina fermecată”, „Rapsodie în albastru”, „Discretul” sau – preferatul meu – „Vulcanul galben”, sunt doar câteva dintre indiciile regândite în titluri care ne atrag într-o meditație mută, lăsându-ne într-un impas axiologic și escatologic. Despre astfel de filosofii transcendentale s-a vorbit la vernisaj, de-ți venea să crezi pentru câteva minute că ai nimerit într-o bisericuță penticostală. Cu florile nu e de glumit, nota bene! Vorbim, totuși, de grădina botanică de la Macea a Universității de Vest „Vasile Goldiș” și de niște flori, frunze, plus pe alocuri fete și băieți… și un câine. Într-adevăr, foarte frumos surprinse fotografic. Dar imaginea aia (că fotografie nu poate fi în niciun caz) cu castelul pe care apare într-un medalion fața rectorului Aurel Ardelean e cât se poate de hidoasă! Ce chemarea Naturii lu’ Hector?! Felicitări pentru un Zen transformat rapid în ceva gen „Bun venit în Paradis. Pentru taxa anuală și alte taxe suplimentare pentru examene vă rugăm să vă prezentați la secretariat”… În rest, cum am stabilit: totul fain și frumos.

vulcanul galben

Comments are closed.