Înscrieri @ Laboratorul fARAD. „Un fel de Hogwarts”

69582726_2458859124333461_2996335164700753920_o

„E un fel de Hogwarts. O școală (aproape) secretă de inițiere în vrăjitorit filme. Recomand cu mâna pe inimă oricărui tânăr la început de drum. Un laborator concentrat pe substanță și pe interacțiunea de calitate cu tutorii și colegii. Mi se pare un privilegiu și o oportunitate să ai atâția oameni avizați în aceeași cameră care să îți ofere reacții la documentarul tău, daca e în faza de lucru. Cel mai mult au de câștigat filmele.”
– Lucian Mircu, participant Laborator fARAD 2017

„A fost o mare plăcere să particip la Laboratorul FARAD, atât în calitate de mentor, cât și de invitat al festivalului. Am apreciat foarte mult calitatea dialogului liber, pe măsura calității și experienței regizorilor și a celorlalți membri ai comunității cinematografice. Tema, structura narativă și chestiunile formale au fost abordate în egală măsură, propunându-se o serie de soluții practice la problemele participanților în faza de explorare și dezvoltare a proiectelor lor.”
– Pascale Lamche, regizor (Winnie) și mentor în cadrul Laboratorului fARAD 2017

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 1–6 octombrie 2019. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu autori recunoscuți ai documentarului internațional.

Lansat în cadrul Festivalului de film documentar fARAD în 2016, acesta este un laborator creativ unic, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.

PROGRAM

Laboratorul fARAD 2019 va include o serie de sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă.

Participanții vor fi expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor.

Temele abordate în cadrul atelierului practic dedicat sunetului de film documentar sunt:

  • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
  • principii pentru montajul de sunet în documentar,
  • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă,
  • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
  • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013.

PARTICIPANȚI ȘI SELECȚIE

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente aflate în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv proiecte aflate în stadiul rough cut– regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Cei interesaţi sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele precizate pe adresa laborator@farad.ro până la data de 4 septembrie 2019, inclusiv.

Vor fi acceptate maximum 6 proiecte în dezvoltare, cu maximum doi membri ai echipei creative pentru fiecare proiect, care se angajează să participe la toate sesiunile Laboratorului. Anunțul selecției finale a participanților, realizată de board-ul festivalului fARAD și mentorii laboratorului, va fi făcut cel târziu la 11 septembrie 2019.

CONDIȚII DE PARTICIPARE

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului (micul dejun și prânzul sunt coordonate de organizatori contra unui tarif de 90 euro).

Participanții se obligă să crediteze Laboratorul fARAD la finalizarea documentarelor cu mențiunea: “Un documentar dezvoltat în cadrul Laborator fARAD 2019″.

Laboratorul fARAD este organizat, în cadrul festivalului cu același nume, de Asociația Film ETC. în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad și în parteneriat cu 111 Film. Sub patronajul Primăriei Municipiului Arad. Ediția 2019 a Laboratorului este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.

ISTORIC

Cea de-a treia ediție a Laboratorului fARAD s-a derulat între 2-7 octombrie 2018 la Cinema Arta din Arad, în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, și a adus împreună inițiatorii următoarelor proiecte în dezvoltare: Corp delict (Patrick Brăila & Maria Popa), Casa noastră (Victor Bulat), Caliu (Cosmin Filișan), Tura de noapte (Cristina Iliescu), Casa cu păpuși (Tudor Platon & Natalia Deliu). Mihai Dragolea, care a prezentat în cadrul celei de-a cincea ediții a fARAD ultima sa producție, Phoenixxx, s-a alăturat sesiunilor de feedback creativ cu proiectul său în dezvoltare, Haida Jas Manța.

Alături de Dana Bunescu (care a susținut la toate edițiile atelierul practic intensiv dedicat sunetului de film documentar ca parte din viziunea creativă), monteurul american Erin Casper (care a susținut un masterclass de montaj în 2017), regizorul Tristan Ferland Milewski și compozitorul My Name is Claude, Germania (masterclass dedicat muzicii în 2018), profesioniștii care au oferit, de-a lungul celor trei ediții anterioare, sprijin creativ pe proiectele în dezvoltare ale participanților i-au inclus pe regizorii Magnus Gertten (Suedia), Pascale Lamche (UK), Vaishali Sinha și Edin Velez (SUA), Alexandru Belc, Titus Muntean și Vlad Petri (RO), producătorii Steven Lake (UK) și Bianca Oana (RO), alături de echipa creativă a festivalului reprezentată de regizorul Mona Nicoară, director artistic al fARAD la primele cinci ediții, criticul de film Mihai Chirilov și președintele festivalului, Corina Șuteu.

Comments are closed.