Ieftino-retro-futuro. Aquí, la ki

kikiriki

Frecvența și viteza cu care Kinema Ikon lansează expoziții peste expoziții e copleșitoare în ultimul timp și asta nu poate fi decât un semn bun. Caracterizarea „expoziții peste expoziții” este, de asemenea, cât se poate de potrivită, pentru că „episoadele” din sezonul 3 se suprapun și se supraadună (nu există cuvântul ăsta? Păcat. Să fie atunci „supraadaugă”) până când sala ki a Muzeului de Artă va deveni o supraaglomerație de artă contemporană. Episoadele 19 și 20, „1979 | 2009 | 2039” de Andrada Pecican și Alexandru Pecican, respectiv „cheap kills (p.END.ing)” de gH au fost vernisate de curând și deja se anunță, peste patru zile, noul episod: „Capsula timpului”. Dar înainte să călătorim în timp, să ne oprim, mai întâi, la prezent, la „aici și acum”. „Aquí y ahora” (în spaniolă doar așa, fără nicio legătură, pentru că cred că-i la modă #ȘP *).

Soții Alexandru și Andrada Pecican au expus pe 14 octombrie o instalație dublă, un mix artistic care pendulează între trecut și viitor, apoteozând arta clasică printr-o frumusețe de veioză ce creează o transă roșie și un cap de robot cu LED-uri albastre în ochi care încearcă o transcedere în viitor, mixând „în gând” imagini video din trecut.

23-14715080_10153752575781621_5641367112389389837_o

„Gândul” androidului e sub o absolută transparență, e un „cloud” ce înlocuiește creierul și sintetizează un scurtmetraj realizat în secolul trecut de către Alexandru Pecican și un video halucinogen full-color mai recent, realizat de Andrada Pecican.

Cel mai nou episod, de data aceasta un produs marca gH, continuă extrapol(u)area roz cu care ne-a obișnuit deja artistul, aducându-ne un sublimat usturător de amenințător cum că „ieftinul ucide”. „Cheap kills (p.END.ing)” – vernisat pe 21 octombrie – plusează și cu un cod QR, pe care dacă-l scanezi, poți accesa acest videoclip.

02-img_8975

Cea mai potrivită concluzie după o scurtă analiză ar fi o explicație nu tocmai elegant exprimată, dar gândiți-vă la asta: ce faci cu o acadea când o consumi? Dar când o pățești? Nu, răspunsul nu e #pățăști… Ssssssă mergem mai departe:

Și urmează, după cum am divulgat deja, „Capsula timpului” (pe 28 octombrie).

Ceva ce nu e neapărat nou, fiind prezent în sală încă de la începutul sezonului, dar de acum încolo conținutul „capsulei” va dăinui în timp, nici mai mult, nici mai puțin, decât 54 de ani, fiind deschis în 2070, când Kinema Ikon va împlini 100 de ani.

Acest ultim episod va deschide implicit noua ediție Media Art Festival, care în acest an va adopta genericul „DADADA”.

 


* ȘP =  (cu tastatura pe limba română și cu Caps Lock)

Comments are closed.