HANUL „Boul Roșu” / str. Tribunul Dobra nr. 22

hanul boul rosu arad

Foto: Arad City Guide

Hanul a găzduit producătorii şi negustorii sosiţi din sudul Mureşului la vestitele târguri arădene care se ţineau de mai multe ori pe an pe o durată de o săptămână. Pe colț avea funcţiune de hotel şi restaurant la parter, iar în incintă existau grajduri pentru animale.

STIL ARHITECTURAL

Eclectic

Faţada își păstrează chiar și astăzi aspectul iniţial. Stilul arhitectural este cel eclectic, predominant clădirilor construite în Arad după 1850.

Istoric

arad city guide logo

Sursa: Arad City Guide

Hanul a găzduit inițial comercianți și producători sosiți în târgurile arădene organizate de mai multe ori în decursul unui an, timp de o săptămână. Asemenea târguri aveau loc în actuala Piață Avram Iancu (fosta P-ța Libertății) precum și în Piața Catedralei (fosta P-ța Tekelja).

În spatele clădirii erau amenajate câteva grajduri pentru animalele celor ce poposeau la Han. Parterul clădirii adăpostea un restaurant luxos. O placă comemorativă, amplasată în anul 1971 pe fațada clădirii, ne informează că în acest loc s-au petrecut diferite momente ale Mişcării Muncitoreşti arădene.

În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai. În 1891, tot aici s-a constituit organizaţia locală a Partidului Social-Democrat, cu aceast prilej politic a fost ales un Comitet de conducere, compus din 40 de membri sârbi, români, germani şi maghiari.

Edificiul a deţinut, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1945), o sală spațioasă destinată întrunirilor şi manifestărilor cultural locale.

Știați că…?

Denumirea de “Boul Roşu” aminteşte de renumitul târg de vite ce avea loc în piaţa cu acelaşi nume. În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai.

hartă

Comments are closed.