Destinul secolului XXI: Renaștere sau Ev Mediu?
Asociația culturală Noua Acropolă, în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, organizează – în perioada 11-22 martie – evenimentul „Fenomenul Renașterii – Ideile care au schimbat lumea”, o propulsare în trecutul glorios al omenirii, inaugurată ieri seara cu o conferință introductivă în încinta Muzeului de Istorie din Arad.
Monica Varga, profesor voluntar la Noua Acropolă, a fost cea care a întors roata timpului și a prezentat, succint, dar extrem de bine structurat și limpede, o perioadă atât de prodigioasă a istoriei omenirii, cunoscută sub denumirea generală de Renaștere.
Pentru a înțelege fenomenul, a fost însă nevoie de a privi situația în care se afla lumea înainte de producerea lui.
Evul mediu. O perioadă pe care mulți dintre noi, cei aparținători epocii contemporane, o privim cu revoltă, însă care, analizată mai de aproape, ridică un semn alarmant de întrebare. De aici și titlul conferinței „Destinul secolului XXI: Renaștere sau Ev Mediu?”. Interesant mod de abordare. De ce această comparație? După ascultarea spuselor Monicăi Varga, răspunsul pare firesc. Un ev mediu – o perioadă în care lume trăia în permanentă teamă, unde violența domnea peste tot, vechile valori erau date complet uitării, economia era într-o perpetuă incertitudine, iar speranța într-un viitor luminos era nulă. Modul de gândire inovator era persecutat, setea de nou așișderea. O societate bolnavă, mâncată pe dinăuntru de dogme. Orice era diferit – era în mod automat extirpat.
Într-o astfel de societate, fără nicio speranță, a reușit totuși să ia naștere o mișcare atât de radicală, capabilă să reinventeze lumea din temelii, asemenea unei păsări Phoenix, ce a renăscut din propria cenușă. Evul Mediu a învăluit omenirea în întuneric aproape un mileniu, însă Renașterea, în doar 300 de ani, a reușit ceea ce părea imposibil și tocmai de aceea, unii au privit-o ca pe un adevărat miracol.
Astăzi, trăim însă într-o lume paradoxală. Pe de-o parte, în ultima sută de ani am fost zguduiți de atâtea descoperiri și inovații științifice, viața noastră metamorfozându-se complet. într-o viteză incredibilă. Dar, pe de altă parte, violența începe din nou să-și așterne mantia peste tot mai mult teritoriu, atentatele s-au intensificat alarmant în ultimii ani, ura interrasială și religioasă începe să domine din nou, iar viitorul pare din ce în ce mai greu de imaginat ca fiind plin de speranță. Oricât de apocaliptic ar suna, este realitatea înconjurătoare, iar întrebarea pusă de cei de la Noua Acropolă e mai mult decât justificată: Care este, totuși, destinul secolului XXI? Acela de Ev Mediu sau de Renaștere?
Ne putem totuși consola cu gândul că dintotdeauna lumea a trecut prin ciclicitate. Este ingredientul de bază al „rețetei” omenirii. După cum explica și Monica Varga, civilizațiile au fost mereu prinse în acest mecanism al urcușurilor și al coborâșurilor. Marile imperii s-au născut din ceva micuț, dintr-un punct aparent nesemnificativ, dar totuşi plin de forţă regeneratoare, au urcat, s-au dezvoltat, apoi s-au stins. Dar apoi au venit altele, și altele.
Ce e poate cel mai important este să nu cădem în ignoranță și să nu ne uităm trecutul. Să învățăm din cunoștințele strămoșilor noștri iluștri, să preluăm aspectele pozitive și să învățăm din greșelile lor.
Pe decursul celor 10 zile rămase, locuitorii Aradului au această oportunitate. Ei pot descoperi, sau redescoperi, ideile care au schimbat lumea, fie consultând panourile informative afișate în încăperile celor două etaje ale Muzeului de Istorie, din Palatul Cultural, fie participând la restul evenimentelor incluse în program:
Joi, 12 martie
18:30 Conferință: Mecanismele interne ale Renașterii (prezintă: Monica Varga)
Sâmbătă, 14 martie
11:00 Povestea sunetului – Atelier de muzică pentru copii
11:30 Proiecție de film documentar – Florența. Pe urmele geniilor Renașterii
15:00 Atelier de dans renascentist pentru tineri
17:00 Conferință: Interpretarea esoterică a Primăverii lui Botticelli (prezintă: Alis Brebu)
Duminică, 15 martie
10.00-17.00 Vizitarea expoziției: Pe urmele geniilor Renașterii
11:00 -13.00 Atelier de pictură pe pânză pentru adulți
16:00 Masă rotundă filosofică: Arta renașterii interioare (moderator: Alis Brebu)
Locul de desfășurare: ArtCafé Gallery – Piața Avram Iancu 10
Joi, 19 martie
18:30 Conferință: Renașterea: Evoluția conștiinței – Evoluția științifică (prezintă: Robert Szepesi)
Vineri, 20 martie
09.00-17.00 Vizitarea ghidată a expoziției: Pe urmele geniilor Renașterii
Ghidajul va fi oferit de voluntarii asociației Noua Acropolă.
Sâmbătă, 21 martie
11:00 Conferința: Lorenzo Magnificul sau despre știința guvernării (prezintă: Laurențiu Plăcintă)
13.00 Curs introductiv de filosofie comparată (prezintă: Alis Brebu)
Anunțarea câștigătorilor concursului de creație.
15:00 Atelier de pictură pe basorelief pentru copii
15:30 Proiecție de film documentar: Praga, insula luminii
Duminică, 22 martie
11:00 Atelier de pictură pe pânză pentru adulți
16:00 Masă rotundă filosofică: Când știi că ești cetățean al lumii?
Locul de desfășurare: ArtCafé Gallery – Piața Avram Iancu 10
Comments are closed.