BIBLIA PIERDUTĂ, acest „Codul lui Dracula”, se găsește la Librăria Corina…

biblia-pierduta-igor-bergler

Când vorbești despre Igor Bergler, autorul „Bibliei pierdute”, spui domnul Igor Bergler! Ba mai mult… spui stimabilul domn Igor Bergler, așa cum glumea scriitorul la lansarea cărții la Arad, ieri seara, la Librăria Corina. Bestsellerul care a doborât orice record editorial în România a apărut deja de un an, dar abia acum a avut o lansare oficială și în orașul nostru, fiind prezentat unui public numeros de istoricul arădean Antoniu Martin și directorul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu.

Criticul Antoniu Martin s-a arătat fascinat, în lungul său discurs și descriere a cărții, de marile mistere ezoterice și inițiatice ale epocii medievale și de „prezența”, în roman, a Ordinului cavaleresc medieval numit „Ordinul Dragonului” care, potrivit scriitorului, avea menirea de a resuscita puterea imperială și de a o limita pe cea a Bisericii, în timp ce Ovidiu Enculescu, cel care jubilează pe oriunde apucă succesul răsunător al acestei cărți, a subliniat importanța promovării produselor editoriale, un lucru ce învățase și el recent, mulțumită lui Igor Bergler… carevasăzică stimabilului domn Igor Bergler.

Dracula și Biblia – iată o temă din ciclul „Suge-o, Ramona” pentru americani!

Americanii vor vampiri care sug sânge. Nu vor găsi așa ceva în „Biblia pierdută”. Credincioșii îl caută pe Iisus și Mesajul Domnului. Nașpa și pentru ei!

Titlul romanului poate fi înșelător, dar este, în orice caz, „o carte pe care-o poate citi și un cititor abia alfabetizat, pentru că tipul de text este extrem de concis, foarte direct, lipsit de orice formă de parazitare lexicală sau lingvistică, care să dea valența unei densități epice, dar, de fapt, să îngreuneze lectura; poate s-o citească și cineva care-și pune problema acută a lumii în care trăim «Ce se întâmplă cu noi?» «Care este reflexul nostru de existență într-o istorie ostilă?»”, după cum spunea criticul de artă Pavel Șușară la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus de anul acesta, unde „Biblia pierdută” s-a vândut cu peste 1.600 de exemplare și era deja proclamată un record absolut, cu aproape 51.000 de exemplare vândute în doar patru luni de la lansare.

Autorul a subliniat la Arad că „Biblia pierdută” nu este deocamdată „bestseller internațional”, dar ar putea să devină, deoarece dreptul de publicare a fost deja achiziționat de cea mai mare agenție literară din lume, Trident Media Group, și cartea a fost prezentă pe hot list-ul acesteia (o recomandare călduroasă, cum ar veni) la cel mai important târg de carte din lume, London Book Fest. De asemenea, Editura Rao va lansa cartea pe Amazon.com şi în format digital pentru Kindle şi iBooks. Șansele, deci, ca romanul să devină un clasic contemporan sunt destul de mari, iar scriitorul s-a arătat și mai optimist, din nou pe un ton glumeț: „Eu zic că merită să investiți în această carte pentru că, cine știe, peste 100 de ani s-ar putea ca urmașii dumneavoastră să nu mai trebuiască să facă nimic o viață întreagă, dacă vor vinde un exemplar semnat”.

Până ca „Biblia pierdută” să ajungă un „hotshot” și peste hotare și peste ocean însă, cartea propune cititorilor și o inițiere destul de plauzibilă într-o epocă istorică mult prea mitizată și mult prea lipsită de documente oficiale care să-i ateste verdicitatea.

„Atât cât se poate reconstrui pe baza surselor istorice existente, cititorului i se va releva, probabil, în premieră, episoade importante din istoria spațiului românesc medieval, respectiv locul și rolul lui Vlad Dracul și al lui Iancu de Hunedoara în contextul geopolitic din acea epocă. Cu Vlad Țepeș asistăm, încă din timpul vieții sale, la un fenomen de demonizare, printr-o propagandă fără precedent la nivel internațional. Cum s-a produs aceasta și mai ales de ce, ne explică Igor Bergler”, a spus dr. Antoniu Martin.

Dan Brown, Umberto Eco, Vlad Țepeș și Guttenberg

Întrebat fiind la Arad „cât la sută este adevărat și cât este fantezie în această carte?”, autorul a preferat să-l citeze pe faimosul Dan Brown (autorul romanului „Codul lui Da Vinci”): „absolut totul este adevărat!”. Deși autorul a fost glumeț pe întreaga durată a lansării, nu a lăsat chiar pe toată lumea în ceață… decât pe o fată, prezentă la lansare, fără doar și poate o admiratoare nr. 1, care citise deja romanul și care s-a arătat din start băgată irevocabil în ceață datorită finalului cărții. Igor Bergler a mărturisit, totuși, publicului arădean, că„romanul trebuie interpretat ca o parodie la adresa unor romancieri și la rețetele unor bestselleruri. Trebuie citit într-o cheie comică, pentru că istoria, mai ales cea a teritoriului românesc, are lacune mari, iar rolul de a le umple revine scriitorilor”.

Cartea lui Igor Bergler tratează „soarta” Bibliei B42, cunoscută şi ca „Biblia lui Guttenberg”, prima Biblie tipărită care, așa cum v-ați dat deja seama (în cazul în care nu o știați de altundeva), s-a pierdut. Problema care făcea problema să fie o problemă era, însă, faptul că această „carte primordială” avea un mesaj ascuns, menit a fi descifrat doar de anumiţi iniţiaţi, la comanda domnitorului românesc Vlad Țepeș a.k.a. Dracula.

Acest „spin-off” după „Codul lui Da Vinci”, dar și după „Numele Trandafirului” de Umberto Eco (după părerea unora și altora), este – în schimb – destul de reușit contrabalansat de Igor Bergler, el însuși susținând că „Biblia pierdută” nu e o copie nici după una, nici după alta, ci e, printre altele, „povestea lui Vlad Ţepeş, prezentată altfel decât aţi văzut-o până acum”.

Cartea se găsește, începând de ieri, pe rafturile Librăriei Corina, la prețul de 55 de lei.

Comments are closed.