Atlas și Latiș

atlas-latish

Atlas, titanul care ține întreaga lume pe ai săi umeri, a fost chintesența celei mai noi expoziții semnate de artistul arădean Cătălin Latiș, designer și cadru universitar la Facultatea de Design de la UAV. Vernisajul a avut loc joi seară, într-una din sălile de clasă a Școlii Profesionale „Astra”, în prezența directorului adjunct Cristian Stoica și a unui grup de elevi ai școlii. 

Expoziția conține o serie de desene realizate cu isograph-ul pe hârtie sau realizate în programe pe calculator și printate pe pânză, prin care Latiș își imaginează automobilele viitorului. Întrebat fiind de unde această asociere între tehnică și titanul Atlas, artistul a spus că, în viziunea sa, tehnica ține pe „umeri” întreaga lume contemporană, așa cum o făcea titanul în mitologia greacă.

Decizia de a alege școala „Astra” să găzduiască expoziția de artă aparține lui Cristian Stoica, mai ales datorită profilului tehnic al școlii. Acesta l-a contactat pe Latiș, propunându-i să expună lucrări de artă în școală, cu scopul de a provoca elevii să intre în contact cu lumea artei, ceea ce Latiș a și făcut. În cadrul speech-ului său de la vernisaj, acesta a îndemnat elevii să privească cu atenție lucrările, de fiecare dată când vor avea ore în sala respectivă, pentru a își antrena imaginația. „Peste mai mulți ani, când nu o să mai fiți în școală și o să lucrați în acest domeniu, o să vă amintiți cu drag de aceste momente și de aceste imagini”, le-a spus Cătălin Latiș.

Căci – nu-i așa ? – ce azi poate fi doar un produs al imaginației, în artă, mâine poate fi un produs finit, în tehnică.

Comments are closed.