Arheologia Memoriei – Cărțile Focului
Sute de file de istorie nescrise. Zeci de „obiecte arheologice” expresive, create recent, de fapt, cu intenția expresă de a ne aminti de procesul uitării… de interacțiunea celor trei elemente de bază: pământ, apă și foc, de rolul lor creativ și, în același timp, distructiv. Însă nu atât de distructiv cât uitarea însăși.
„Cărțile sunt simboluri, instrumente ale memoriei”, spune artistul Vlad Basarab, cel care a vernisat expoziția „Arheologia Memoriei – Cărțile Pământului” și la Arad, vineri seara, în sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă.
Vlad Basarab explorează cu succes granițele artei ceramice contemporane, mergând în creația sa spre o zonă de artă conceptuală, de mare forță și cu un profund substrat ideatic, manifestată atât în instalațiile de sculptură ceramică cât și în lucrările de artă video.
Coordonatorul acestui proiect, de altfel primul eveniment al Muzeului Artă din acest an, este pictorul și restauratorul Ioan Paul Colta.
Iată ce spune însuși Vlad Basarab despre arta sa:
„Trecutul joacă un rol important în procesul meu creativ. Rolul meu de artist este de a săpa prin straturile istoriei ca un arheolog. Memoria este prezentă în tot: în noi, în materie, în mediul natural și în mediul creat de oameni. Procesul uitării este inevitabil, mai ales în epoca contemporană când accentul se pune pe nou. Se impune păstrarea valorilor românești, a tradiției și a patrimoniului viu, nu numai în muzee, dar mai ales prin activități culturale care implică tânăra generație. (…) Cărțile din seria «Arheologia Memoriei» sunt în mod simbolic lăsate nescrie pentru a sugera absența, uitarea și a inspira publicul să-și imagineze ce ar putea conține. Cărțile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte și lut, prima scriere fiind pe tăblițe de lut. Am ales să folosesc simbolul cărții deoarece acesta sintetizează istoria cunoașterii și a memoriei colective. În cadrul video-urilor din seria «Arheologi Memoriei», eroziunea prin ritmul constant și repetitiv al căderii apei, aspectul deconstructivist, prezent în dezintegrarea cărților din lut, face referire într-o formă metaforică la pierderea memoriei colective. (…) Majoritatea cărților le-am ars în cuptoare tradiționale românești din Potigrafu și Piscu prin arderea cu lemne. Comunitățile de olari din Piscu și Potigrafu s-au destrămat, sute de olari abandonând acest meșteșug după 1990.”
Vlad Basarab (n. în 1977 în București), este un artist vizual româno-american care lucrează cu multi-media, sculptură, video și performance.
În 1995 s-a mutat în Anchorage, Alaska unde, în 2001, a absolvit Facultatea de Arte, Secția Ceramică la University of Alaska Anchorage. În 2013 a obținut diploma de masterat la secția Electronic Media la West Virginia University, în Morgantown. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte București.
Expoziții personale (selecție): 2015, Arheologia Memoriei: Cărțile Focului, Muzeul Național Brukenthal – Galeria de Artă Contemporană; The Archaeology of Memory, Pittsburgh Center for the Arts; 2013, Arheologia Memoriei, Paul Mesaros Gallery, Creative Arts Center, West Virginia University, Morgantown; 2008, Pomenire, Simeza Gallery, București; 2007,Rebirth, Mountain View Arts Center, Anchorage; 2001, Umbre, Kimura Gallery, University of Alaska, Anchorage; Umbre, Galeria GALLA, București; 1999, Visions of Structure, Vlad Basarab și Steve Godfrey, University of Alaska Anchorage; 1997, Bottle as Life, University of Alaska Anchorage.
Expoziții internaționale și naționale de grup (selecție): 2015, Bienala Internațională NCECA, Providence, Rhode Island, European International Book Art Biannual, București; Fațetele Hiperconectivității, Palatele Brâncovenești, Mogosoaia;Rhythm Repetition Ritual, Pottery Northwest, Seattle, Washington; Hugh, International Gallery of Contemporary Art, Anchorage; Invisible Cities: Art as a Political Sublety in Central/ Eastern Europe, University of Wisconsin, Madison; 2014,Re-ANIMARE, Bienala Internațională de gravură, București; British Flute Society Convention, Warwick Arts Centre, University of Warwick, United Kingdom; NEURON, Galeria IX, Bucharest, Romania; Exchange/ 2014 Berlin Fulbright Grantee Juried Exhibition, Staycation Museum, Berlin; Festivalul de Muzică Bizantină la Ateneul Român, București; 2013, laInternațional Ceramics Biennale în Cluj; Earth Moves: Shifts in Ceramic Art and Design, Arvada, Colorado și The Fifth International Artists’ Book Exhibition, King St. Stephen Museum, Székesfehérvár, Ungaria; 2012, Project Spaces la Consiliul Național al Educației în Ceramică, Seattle, Washington; Ansamblul Sculptural Muzele la Kentuck Knob, Pennsylvania;Bienala de Arte Decorative, Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului, București; Ceramică Contemporană Românească, Galeriile Orizont, București.
Comments are closed.