ANA ARE… DIG:IT
La ce nivel de interconectivitate încep structurile analogice să aibă „simțuri” aproximativ umane în circuitele electrice și să interacționeze cu mașinăriile organice care se uită cu entuziasm și uimire la niște ecrane și cablaje uzuale și „jucării” antropoide? Răspunsul este codificat digital într-o expunere aparent ANA-logică la Muzeul de Artă, unde vineri seară (10 octombrie) a debutat cea de-a șasea ediție Media Art Festival Arad (MAFA), cu subtitlul dig:it.
Parasimbioza și fuziunea nenaturală a naturii cu digitalul e cea mai frecventă tentativă pe care MAFA6 încearcă s-o exploateze, desigur, strict în parametri ludici. De aici derivă, cred, și denumirea acestei ediții, un multiplu joc de cuvinte, de fapt: „dig:it” făcând referire atât la digital, la digit ca cifră informatică și tot digit ca deget (termen științific), precum și la expresia englezească „dig it”, a cărei traducere exactă e dificilă, dar se referă la ceva ce ar fi pe stilul tău și/sau ușor de înțeles.
Lista completă a artiștilor care expun la această ediție MAFA este următoarea: Thea Lazăr, Adrian Ganea, Flaviu Rogojan, Edith Lazăr, Adela Muntean, Ioana Vreme Moser, Monika Dorniak, Levente Kozma, Sergiu Sas, LAPSUS, Josepha Blanchet, Alex Halka, gH, Bogdanator, Electric Brother, Carlos Fernandez, Sergio Rojas Chaves, Stephanie Williams, AIA, Adriana Oprea, Olga Ștefan, Horea Avram, Cristian Nae, Sabin Borș, Ion Indolean și George Săbău… la care se adaugă proiectul de artă digitală și post-internet „Spam Index” al artiștilor Tăiețel Ticălos și Anastasia Manole.
De asemenea, în sala kinema ikon a Muzeului de Artă rulează filmele experimentale produse de kinema ikon de-a lungul celor 49 de ani de existență, un proiect AFCN care dispune și de o variantă interactiv-alternativă (pe o tabletă și un ecran LCD) pentru zece filme experimentale vechi: acestea pot fi vizionate cu fundalul sonor original sau cu cel refăcut de artiștii români Iancu Dumitrescu, Mihai Sălăjan aka Selfmademusic, dyslex, Makunouchi Bento și Monica Vlad, respectiv de artiștii belgieni Maxime Jacobs, Ben Bertrand, Inne Eysermans, Céline Gillain și Velvet C. Acesta, de altfel, este exact același proiect cu care kinema ikon a participat chiar zilele trecute la Festivalul de Arte „Europalia” din Belgia (în orașele Ghent și Bruxelles).
Comments are closed.