A început fARAD

fARAD 2015

Cea de-a doua ediție a festivalului de film documentar fARAD a început oficial astăzi, la Cinematograful Arta, oferind arădenilor un documentar de excepție, premiat la Sundance Festival: „Primarul chinez” (The Chinese Major). 

„Cu siguranță documentarul lui Hao Zhou oferă o altă imagine asupra Chinei, mult mai relaxată și mai liberă decât ne-am fi așteptat de la un sistem condus de un partid comunist. Totuși, așa cum afirma și Alexandru Solomon, China este una dintre țările care produce filme despre situația din interior, filme care prezintă realitatea din țara respectivă, fără ca acestea să fie distribuite în interiorul țării, fiind folosite doar la nivel internațional, unde de obicei sunt premiate la festivaluri importante. „Primarul Chinez” este un proiect ambițios ce arată ostentativ problemele relocării unui sfert de million de locuitori pentru a releva discret incapacitatea Partidului Comunist de a înțelege progresul și de a-i face față până la urmă”.

Printre cele mai așteptate pelicule din programul fARAD se numără „Amy”, documentarul despre destinul tragic al starului muzical Amy Winehouse (producție premiată la Cannes 2015) și „Citizenfour”, documentarul-thriller despre avertizorul de conștiință Edward Snowden (premiat la categoria „cel mai bun documentar” la Oscar 2015 și la BAFTA Awards 2015). Vezi programul complet AICI.

Sloganul ediției de anul acesta este „Portrait / Landscape” (Portret / Peisaj)focusându-se pe constrângerile formale ale documentelor digitale, dar, mai ales, de abordările specifice ale celor mai importante documentare internaționale din ultimul an.

Evenimentul este inițiat de Corina Șuteu (fost director al ICR New York) și organizat de Romanian Film Initiative / FilmETC, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.

fARAD

farad1

farad2

farad3

farad4

Comments are closed.